Рецесията в Обединеното кралство приключи, БВП скочи с 0,6% през първото тримесечие

Ана Андраде, Bloomberg

13:30 | 13 май 2024
Обновен: 23:07 | 13 май 2024
Преводач: Петя Кушева

Ефектът от тези данни е интересен, като наратив за Bank of England, когато се опитва да обясни на страната какво се случва. Приближаваме се до намаляване на лихвените проценти и въпреки това виждаме как данните се възстановяват и излизаме от рецесията. Има ли несъответствие във времето? Как ще се вмести това?

Да, на повърхността може да изглежда като несъответствие. Ако погледнете водещата инфлация, резултатът за БВП беше доста силен. Bank of England и Consensus очаквахме ръст от 0,4 пункта, а той достигна 0,6. Това е голяма изненада. Но въпросът сега е дали ще се запази този растеж с това темпо и тази висока траектория на растеж.

Нашето мнение е, че няма да стане и сме малко скептични. Днешните данни не променят това мнение, защото когато започнете да разглеждате разбивката на данните за БВП виждате, че голяма част от тях се дължат на нетната търговия, а ние не сме търгували. Имаше спад на вноса, който добави към растежа.

А вътрешното търсене е нараснало само с 0,2 процента. Дори не се е възстановило до нивото отпреди рецесията. Когато погледнете компонентите на икономиката, които се влияят от лихвените проценти, това все още е доста приглушено.

Значи БВП не е толкова силен, колкото може да изглежда на пръв поглед? Кажете ни за тези сектори, които имат трудности в момента? Все още се справят в обстановка на по-високи лихвени проценти, дори когато говорим за по-ниски проценти. Това още не се е случило.

Да, определено очакваме намаления на лихвените проценти тази година. Смятаме, че първото ще е през юни и ще осигури известно облекчение, ще има някакви двигатели на растежа. Имаме облекчаване на финансовите условия, имаме спад в цените на енергията, на някои данъци върху доходите и всичко това ще допринесе за растежа.

Но основното, което все още трябва да се има предвид е, че паричната политика все още ще бъде рестриктивна. Каквото и увеличение на растежа да очаквате, ще бъде ограничено.