Германия замрази новите разходи до края на годината

Мария Тадео, Bloomberg Брюксел

19:00 | 21 ноември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Има много усложнения и това показва какъв хаос цари заради съдебното решение в Германия. То обърка германския бюджет за тази и дори за следващата година.

Оказа влияние на фискалната политика и като цяло дори на връзките в коалицията в Германия, защото засяга бюджета, но се усеща и в политиката. Чак до канцлера и министрите на финансите, на икономиката.

Вие го споменахте, вчера германското правителство изпрати съобщение, в което казва, че са замразили разходите за останалата част от годината. Това е свързано със съдебното решение от миналата седмица, според което е незаконно да се прехвърля в друга посока дълг, който е бил одобрен за определена цел.

Това говори за многобройните въпроси пред германското правителство и средносрочните усложнения, които води след себе си.

Тревожното е, че това решение и неговата логика може да се приложат и за други пера в бюджета. Което може да доведе до милиони евро, които ще се търсят със задна дата.

Да, това е голямо политическо главоболие за Германия. Видяхме каква е реакцията на правителството. Те стават много внимателни във финансирането до края на годината и се оглеждат за потенциални усложнения.

Освен това когато коалицията на светофара пое управлението, те бяха много амбициозни. Имаха много проекти, а сега може да се окажат с вързани ръце.