ОПЕК+ ще заседава на фона на тревога за предлагането, част 1

Кристоф Рюл, старши изследовател, CGEP Columbia University

17:59 | 21 ноември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Дали според вас ОПЕК+ ще може да ни изненада с нещо извън Саудитска Арабия и Русия?

ОПЕК+ сигурно мислят, че трябва да се направи нещо. Всеки път, щом пазарът се стабилизира, всеки път като си помислят хората, че цената вече в безопасния диапазон над 90 долара, я за някои това е 100 долара, идва нов удар. Той показва, че има натиск надолу над петрола.

И бих казал, с основание.

Може да не стане на това заседание, но нещо ще трябва да се направи, ако искат устойчиво да задържат петрола над 80 долара.

Освен това ще им бъде трудно да направят каквото и да било, за разлика от очакванията. Защото вътре в организацията старата игра свърши.

Саудитска Арабия вече не може да убеди Кувейт и ОАЕ, защото ОАЕ има вече огромно несъответствие между разширен капацитет и реална квота. Едва ли могат да се споразумеят.

Ами предлагането? Американските сонди се увеличиха с 600 до 900, което е най-големия седмичен ръст от февруари. Като гледаме основната динамика, ще се върнем ли към основния сценарий за 2024г?

Да, това се подценява и е добре, че го споменавате.

При предлагането се случват най-различни неща от Гвиана до Бразилия, включително и в САЩ.

Анализаторите обикновено гледат броя на сондите. Но всъщност той отдавна намалява, не и производството. Защото производителността на сонда скочи страшно много и продължава да расте във фазата на финансовата консолидация в шистовия сектор.

Докато мнозина поглеждат и казват, че американският шистов петрол е в стагнация, защото компаниите бързат да станат нормални. Да не се фокусират повече върху ръста, а върху дивидентите за инвеститорите си, докато на заден плат производителността продължава забележително да се повишава.

САЩ има най-голямо производство в историята. Очаквам това да продължи и затова предлагането се засилва.