Даниел Сенор: Икономиката на Израел ще бъде устойчива във войната, част 1

Даниел Сенор, автор на „Геният на Израел“ и бивш политически съветник на президента Джордж У. Буш

21:00 | 20 ноември 2023
Преводач: Мария Попова

Една от темите в книгата ви е устойчивостта на Израел каквото е и подзаглавието. Какво научихте за Израел след 7 октомври?

Книгата ни беше написана в разгара на най-големия политически разрив в Израел и ние твърдим, че колкото и разделен да е Израел, той е политически поляризиран, но повечето западни, развити демокрации са силно поляризирани политически. Израел не е имунизиран срещу политическата поляризация.

Разликата между Израел и западните демокрации е, че Израел разполага с амортисьори вградени в обществото и те са като инфраструктура, заради която колкото и поляризирана да е страната, тя няма да се разпадне.

Затова и казваме, че Израел е като  план-схема за Запада, която му показва как държавата да оцелява дори и да изглежда, че е на ръба на пропастта.

Разглеждаме ролята на всеобщата военна служба, която е много интересна, не само по причините, които посочихме в книгата си за технологичната икономика.

Задължителната военна служба помага на младежите да развият управленчески умения, лидерски умения, а в някои случаи и специфични технически умения, които им помагат на полето на стартъпите.

В новата ни книга посочваме, че военната служба събира израелци от всички сфери на живота: религиозни и светски, с леви и десни политически убеждения, хора от големите градове като Тел Авив и градчетата от периферията, всички тези хора са заедно  на едно място, във военни бази или площадки. Те работят и живеят заедно и е доста трудно да гледат на останалите като „другия“.

Това е важно за задължителната военна служба. Другото важно нещо е, че хората се фокусират над „ние“, а не над „аз“.

С други думи, за да си ефикасен в националната военна служба в Израел и в други важни сфери на живота в Израел, трябва да си фокусиран над това да бъдеш част от екип, общност, група.

В анализа в книгата ни сравняваме това изживяване с начина, по който живеят американците, опитват се да влязат в колеж, да влязат в елитен колеж и всичко се свежда до индивидуални постижения, до индивидуални успехи. Може много да се научи от Израел, от институциите му, които държат хората заедно, въпреки различните им убеждения.

Затова и ние се надяваме, че дори и да нямаше събитие като това на 7 октомври, а ние дори не сме прогнозирали, че то ще се случи, но казваме, че дори и да има подобно събитие, няма да е изненадващо страната да устои.