Байдън мина през стачния кордон

Джордан Фабиан, Bloomberg

16:25 | 27 септември 2023
Обновен: 16:45 | 27 септември 2023
Преводач: Мария Попова

"Вие, работниците от UAW, спасихте автомобилната индустрия през 2008, а и преди това.  Направихте много жертви.  Отказахте се от много неща.  А компаниите бяха в затруднение. Но сега те се справят невероятно добре.  И знаете ли какво?  Вие също трябва да се справяте невероятно добре", каза президентът на САЩ Джо Байдън.

С мен в студиото е Джордан Фабиан, журналистът от Bloomberg, който отразява Белия дом. Администрацията и президентът Байдън се бяха заявили като силно подкрепящи профсъюзите, а сега той става първият президент в историята на САЩ, който се присъединява към стачния кордон. Какво значение има този жест?

Той е важен за профсъюза, а също и за Джо Байдън. В своята кампания Байдън заявява подкрепата си за профсъюзите, а както се сещате, догодина предстоят избори и работниците от профсъюзите са решаващи за шансовете му за преизбиране в ключов щат като Мичиган.

UAW все още не е подкрепил Байдън, така че след днешната му поява и думите на Шон Фейн за президента и за това, че той е на страната на работниците могат да означават значително затопляне на отношенията между президента и профсъюза преди кампанията за преизбирането му.

Отвъд въпроса какво би могъл да направи президентът, хората се питат нещо, за което и вие сте писали. Става дума за законовата намеса в една ситуация, която се различава от стачката в железниците.

Без да навлизам в подробности, товарните железници се третират от закон, който е различен от този за стачките в автомобилната индустрия. Тук президентът няма особена власт.

Онова, което може да направи е да използва поста си, както направи днес: да се присъедини към стачния кордон, да каже на автомобилните компании да удовлетворят исканията на работниците и да се опита да сложи край на стачката.

Ясно е, че президентът се присъедини към стачкуващите и подкрепи исканията на профсъюза, но той не иска продължителна стачка, защото съзнава икономическите щети, които понасят не само компаниите от индустрията, но и американската икономика като цяло при това в ключов регион от Средния запад.

Макар и подкрепящ работниците, президентът би искал да се намери изход от ситуацията.