Pegasus: Пътуването за отмъщение приключи

Гюлиз Йозтюрк, директор на Pegasus Airlines

20:00 | 27 септември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Виждате какво е предлагането. Дори през ковид, получавахме доставките от Airbus. Получихме А321neo. Това лято беше най-натовареното, което сме имали някога.

Направихме 30% увеличение на капацитета в сравнение с 2019г., която беше последната нормална година. Тази година ще получим 16 самолета. В бъдеще ще имаме още 75 Airbus 321neo за доставка.

Мрежата е достатъчно голяма. Широка е – Европа и Близкият изток. Докарваме и транзитни пътници, защото Истанбул е много добре позициониран.

Имаме повече от една база. Основният ни хъб е в Истанбул, но имаме бази и в Анталия, Измир и Анкара. Така че търсенето там е високо.

Забелязвате ли намаляване на търсенето? Излязохме от пандемията. Всеки искаше да пътува. Хората пътуваха за отмъщение. Бяхме в такава фаза. Приключва ли вече?

Свърши. Технически и официално приключи.

Това пътуване за отмъщение спря. Но това не означава, че търсенето си отива. То е силно.

Миналата година обаче, всичко, което предложихме, без значение от цените, се купи.

Тази година нещата се нормализират. Клиентите търсят достъпни цени. Проверяват билетите, за да намерят най-изгодните цени.

Това пътуване за отмъщение приключи.

Значи сега хората са чувствителни към цените?

Да, както преди ковид.

Връщаме се към нормалността. Което ни връща към основния разговор за цените на горивата. Те са рекордно високи и бързо се отразиха на авиационния сектор и на стратегията ви за хеджиране. Това скъпо гориво означава по-скъпи билети, така ли?

Горивото е основния елемент в разходите на авиокомпаниите. Ако не можете да се защитите, накрая така става. Но авиокомпаниите като Pegasus разработват стратегии на хеджиране на горивото.

Тази година около 45% от потреблението ни на гориво е хеджирано. Миналата година хеджирахме 38-40%. Така че това е нашата тревога. Цената на горивото е тревожна..

Търсенето достатъчно високо ли е, за да можете да го спестите на пътниците и да поемете този разход?

В момента има търсене. Нямам тревога за него, защото септември е силен месец. Лятото е удължено до октомври и ноември.

В бъдеще търсенето е налице.