Макрон тества търпението на французите с климатични разходи

Каролин Конан, Bloomberg Париж

17:00 | 27 септември 2023
Преводач: Мария Попова

Френското правителство обеща да спести поне 16 милиарда евро като в голямата си част те ще дойдат от намаляването на помощите за домакинства и компании за плащане на сметките за електроенергия, които бяха приети по време на енергийната криза.

Ще има и забавяне в някои планирани понижения на данъците за производството, а домакинствата също ще трябва да почакат обещаното намаление на данъците, възлизащо на 2 милиарда евро още няколко години.

Относно разходната част, фокусът в голяма степен ще падне върху зеления преход. Макрон иска да похарчи допълнителни 7 милиарда евро от следващия бюджет за зеления преход, което означава, че общата сума по това перо през следващата година ще нарасне от 32 над 40 милиарда евро.

Но правителството знае, че върви по тънък лед, защото за да разполага с финансирането не трябва да повишава данъците.

Последният път, когато се опитаха да го направят беше с въглеродния данък през 2018 и предизвикаха вълна от протести заради издръжката за живот в цялата страна. Това бяха протестите на „Жълтите жилетки“.

Така че, Макрон трябва да намери спестени пари, за да не повишава данъците с цел да финансира зеления преход. Балансът ще е труден, защото в момента ръстът на френската икономика се забавя и се очаква да бъде 1,4% през 2024.

Освен това Макрон е обещал да намали дефицита. Налице са и по-високите лихви, които увеличават разходите за финансиране на дълга. Финансирането на дълговото бреме на Франция ще нарасне от 40 милиарда евро за тази година до над 70 милиарда евро до 2027, когато приключва мандата на Макрон. Труден ще е балансът за този бюджет.