Том Нараян: Производителите ще се справят със силно ценообразуване

Том Нараян, главен капиталов анализатор, Глобални автомобили в RBC Capital Markets

09:00 | 24 септември 2023
Преводач: Михаил Митев

Какво мислите, какъв е сигналът за развитието на диалога занапред?

Да, мисля, че тя наистина го представи много добре. Искам да кажа, че ако погледнете разликата между това къде са обединените автомобилни работници (UAW) и къде е автомобилната индустрия, има много голямо разстояние между тях.

UAW искаше увеличение на заплатите с над 40%, а производителите на оригинално оборудване искаха ниво от 10% и оттогава производителите се върнаха към ниво, близко до 20%.

Забелязах и нещо много интересно, което тя каза за електрификацията. Те намират начини, по които трудът може да бъде използван и пренасочен от двигателите с вътрешно горене към производството на EV компоненти.

Когато бях европейски автомобилен анализатор в продължение на четири години, забелязах, че това вече се беше случило с Peugeot, което се превърна в Stellantis. Те направиха същото нещо.

Производителите на оригинално оборудване правят всичко възможно, за да намерят места, където тези работници да могат да отидат. В последното предложение те увеличиха стъпката, знаете, до близо 20%.

Не трябва да забравяме, че те преживяха три години на недостатъчно производство. И какво се случи? Запазиха повишените цени, които бяха наистина печеливши за производителите на оригинално оборудване.

Мисля, че хората трябва да си спомнят за по-ниските обеми при спиране на работата. Производителите преминаха през това през последните три години и излязоха начело, защото имаха силен ценови микс, който доведе до рентабилност.

Ако аз бях от страната на работниците, щях да се притеснявам, честно казано. Производителите могат да се справят с това, защото в момента имат наистина силно ценообразуване. Всичко, до което това ще доведе, е просто да запази цените високи за по-дълго време.

Значи иронията е, че производителите може би печелят от стачката. Правилно ли разбирам?

Голямата мечешка теза, която чувам от клиентите, е: "О, Боже мой, цените ще паднат. Нивата на наличностите ще се повишат“. И това ще бъде катастрофа за производителите, защото те имат максимални печалби.

Но какво ще се случи, ако има спиране на работа и не се произвеждат автомобили, нивата на запасите ще останат ниски и може да имаме високи цени на автомобилите за по-дълго време.

Не забравяйте, че по-ниските обеми имат по-малко лошо въздействие върху производителите на автомобили, отколкото по-ниските цени.

Ценообразуването се понижава със 100% чрез оперативната печалба. Така че по някакъв странен начин това не е толкова лошо, колкото чуваме, както знаете, в медиите. Но мисля, че по принцип това е нещо, на което хората трябва да обърнат внимание.