Том Нараян: Европа е по-зависима от износа на коли за Китай

Том Нараян, главен капиталов анализатор, Глобални автомобили в RBC Capital Markets

09:00 | 24 септември 2023
Преводач: Михаил Митев

Том, какъв е инвентарът на тези трима конкуренти?

Нивата на запасите със сигурност са все още под тези от 2019 г. Но те се повишават и много хора си мислят, че това означава, че цените ще се понижат през 2024 г. Но цялото това спиране на работата за шест седмици или осем седмици може просто да удължи този период, в който ценовият микс остава повишен. Така че все още е доста под нивата от 2019 г.

Колко много работни места във веригата за доставки зависят от производителите на оригинално оборудване? Може ли веригата за доставки да навакса изоставането си? Може ли да стане по-стабилна?

Да, така мисля. И не забравяйте, че те са правили това, нали така? Имаше три поредни години, в които веригата за доставки трябваше да се пренастрои и просто си спомнете, вижте колко автоматизирани са някои от тези заводи сега в сравнение с преди десет години. Тя е много по-голяма. И цифрите, които Ford изнесе по отношение на разходите за труд като процент от общите разходи за продадени стоки, сега са много по-ниски, отколкото преди.

Така че тези компании са направили много.

Веригата на доставките, самите производители на оригинално оборудване, за да определят правилно размера на своята структура на разходите си, сега за тях е много по-малко болезнено да се справят с това, отколкото в миналото.

Съществува също така твърдението, че всичко това ще бъде огромен стимул за автомобилните производители, които не са членове на профсъюзи, като Tesla или Toyota, тук, в САЩ. Това вярно ли е? Реален аргумент ли е?

Е, това със сигурност може да се каже. Но, знаете ли, в крайна сметка, да, със сигурност ще е така, ако успеят да спечелят пазарен дял. Когато американските производители на оригинално оборудване, засегнати от стачката, не продават автомобили. Така че със сигурност има нещо такова. Разбира се. Искам да кажа, че това е по-скоро от лошата страна за конкурентната Tesla, т.е. с някои от тези продукти, които се изключват в момента. Така че не знам дали това е толкова голям проблем.

Том, могат ли европейците да защитят автомобилната си индустрия от китайския внос на електрически превозни средства?

А, това е съвсем друг въпрос. Има препятствие, нали? Вие много добре знаете, че германците не са много въодушевени от това да се изправят срещу китайците. Но със сигурност французите вероятно го правят. Така че всичко се свежда до това дали ЕС може да постигне споразумение и да въведе някои мита.

Мисля, че за тях това е много по-трудно. Ето защо нямате Закон за намаляване на инфлацията в Европа, нали? Така че в политически план те са много зависими от износа за Китай. Мисля, че ще бъде трудно да се справят с това. Но ще видим. Мисля, че нещата в Европа са много трудни за достигане до гол линията.