Ефективни ли са санкциите на САЩ за Китай

Стивън Енгъл, Bloomberg Хонконг

19:00 | 23 септември 2023
Преводач: Петя Кушева

САЩ пуснаха свое собствено разследване на китайските чипове и чухме от редица анализатори, че има доста съмнения дали могат да ги произвеждат в големи мащаби. Това е съвсем различно предизвикателство, нали?

Абсолютно. И това е нещо, което Джина Раймондо, министърът на търговията на САЩ, повдигна в изслушването си пред Конгреса на САЩ.

Тя призна, че е била разстроена, когато е бил пуснат новия Huawei Mate, 60 Pro с новия Kirin 9000S чип вътре в него, това е предполагаемата седемнанометрова технология.

Каза, че е била разстроена, тъй като пускането му съвпаднало между другото с нейното пътуване до Пекин. Дали е било съвпадение или планирано, ще оставя на зрителите да решат.

Но Mate 60 Pro повдига въпроси относно ефикасността на водeната от САЩ глобална кампания за предотвратяване на достъпа на Китай до най-новите технологии, тъй като Съединените щати твърдят, че те биха могли да попаднат в ръцете на китайските военни.

Сега този чипсет е най-новият SMI чип и използва най-новата технология. Джина Раймондо каза пред Конгреса, че има съмнения дали Huawei може да произвежда такъв вид чипсет в големи мащаби.

Цитирам думите й: „Опитваме се да използваме всеки един инструмент на разположение да откажем на китайците възможността да усъвършенстват своите технологии по начини, които могат да навредят на Съединените щати.“ 

И виждате тук разбивка на Mate 60 Pro, направена за Bloomberg News. Това предизвика много спекулации какво могат да направят Съединените щати, за да затегнат ограниченията за неговия износ, тъй като миналата седмица група републикански законодатели поиска Министерството на търговията да отреже напълно Huawei и SMIC от американските доставчици. Твърдят, че санкциите на САЩ не са ефективни и настояват за още по-строги ограничения.