Блеър: Изкуственият интелект е най-голямото предизвикателство

Тони Блеър, бивш министър-председател на Великобритания

18:30 | 21 септември 2023
Преводач: Петя Кушева

Вие бяхте известен с новите лейбъристи във Великобритания. Има ли място за нови нови лейбъристи? Има ли различна версия на Лейбъристката партия от Ваше време?

Да, мисля, че има. И всичко се върти около технологичната революция.

Най-трудното нещо за политиците днес е да проумеят това голямо, световно събитие. Да оставим всички неща като геополитика, Америка, Китай и т.н. Голямото събитие в реалния свят е технологичната революция и особено с генеративния изкуствен интелект.

Това ще промени всичко. Ще промени начина, по който живеем и работим. Между другото трябва да промени начинът, по който работи правителството и обществените услуги.  Има огромен потенциал за промяна на здравната система към по-добро. Но има огромни рискове, защото това е технология с общо предназначение.

Можете да го използвате както за лошо, така и  за добро. Това е най-голямото предизвикателство.

Казвам на хората от прогресивната страна на политиката, че прогресивната мисия за 21-ви век е как разбирате тази революция, как я овладявате и вкарвате в действие.

Интересно е да я сравним с индустриалната революция от 19-ти век. Отне много време на политиката да наваксва със събитията от реалния свят. И ако не внимаваме, ще бъде същото и днес, защото политиците и създателите на промяната често обитават различни пространства. Трябва да ги съберем.

Трябва да видим какви са възможностите, какви са рисковете. Но ако днес бях отново в правителството, щях да прекроя целия дневен ред около това.