Принц Уилям: Това е десетилетието на промяната

Принц Уилям, основател и президент на The Earthshot Prize

18:30 | 21 септември 2023
Преводач: Петя Кушева

С тези постоянни новини за трагедии и лоши неща, как поддържате оптимизъм?

Е, както видяхме днес, победителите и финалистите в Earthshot създават вдъхновение и оптимизъм. Трябва да се придържаме към оптимизма и надеждата, защото това е най-големият двигател на промяната, най-големият двигател на иновациите.

Ако отбелязваме колко песимистично, обречено и мрачно е всичко, въпреки необходимата здравословна доза от това, за да е сигурно, че всички сме в реалността, то не предизвиква реакцията, каквато бихме искали.

Това беше важна част от проекта и разработването на наградата. Не само да осигури решенията, но да се накарат хората да вярват, че има надежда, и че хората правят невероятни неща, които ще имат огромни последствия върху нашето бъдеще.

Да, всички истории на тези новатори. Хора, които наистина извършват промяната. Не просто говорят за това, което биха искали. Надявам се, че това провокира действие и е доста вдъхновяващо за бъдещето на следващите поколения. Нещо, което ни кара да продължаваме да сме оптимисти, със сигурност е решението, върху което работим, но също и хората, с които работим. Имате екип–мечта. Когато размишлявате върху това, което Вие и невероятният екип Ви екип сте постигнали до момента и когато погледнете към бъдещето, докъде мечтаете да стигне тази награда?

За сега сме фокусирани върху разширяването на мащаба й. Доста съм работил как да увеличим мащаба на всичко, което виждате днес. Защото след десет години ще има много финалисти и много решения.

Ако приемем оптимизма и надеждата като даденост, кога вземаме решенията и  увеличаваме мащаба им? Как можем да постигнем най-голямата промяна? Това е нещо, което все още не сме разбрали как да постигнем в по-голям мащаб по-бързо. Нетърпелив съм. И така усещам ролята си.

Вие осигурявате продуктите и вдъхновението и решението. Моята роля е да ви направя толкова големи, колкото е възможно по-бързо. Все още имаме да работим по въпроса.

И се надявам в Сингапур през ноември, да имаме седмица на Earthshot. Там имаме много бизнес и поддръжници. Ако мога да достигна до повече инвеститори и хората виждат, че това, което правим не е филантропско, а го правим, защото повечето от тези решения са комерсиално жизнеспособни, ще помогне да се осъзнае и разбере, че наградата има свои собствен ход и инерцията.

Защото след десет години, това е десетилетието на промяната, за която говорихме, когато погледнем назад, искам да имаме правилните решения, точните хора, но също така да увеличаваме максимално тяхното въздействие.

Вече започнах да мисля, какво ще става след десет години. Много хора вече ми задават този въпрос. Ще ми трябват още мозъци в тази стая, за да ми помогнат да разбера какво ще правим след това. Но наистина съм доволен от екипа, как се справихме и какво постигнахме за три години. Получи се по-добре, отколкото се надявах, но има още много работа.