Трудното дело за нарушаване на конкуренцията от Google

Уилям Ковачич, професор по право и политика в Юридически факултет на университета Джордж Вашингтон

15:00 | 19 септември 2023
Преводач: Петя Кушева

Съдебните процеси са вълнуващи. Оживяват новинарския поток, има нови разкрития, но единственият въпрос е сериозна ли е тази заплаха за Google като цялостна организация?

Заплахата е сериозна и тя датира от случая с Microsoft, когато Министерството на правосъдието заведе дело преди повече от 20 години.

Най-важното от това дело е концепцията, че има важни ограничения за това какво може да прави една доминираща компания чрез изкупуване на данни, канали на разпространение, от които тя и нейните съперници се нуждаят, за да се конкурират.

Теорията, подкрепена от апелативния съд по делото е, че една доминираща фирма може да прекали при ограничаване на конкуренцията си от ефективен достъп до потребителите. Тази съдебна теория е в сърцето на това дело и съм сигурен, че това е теорията, която Google приема много сериозно при своята защита.

Уилям, почти едно десетилетие бяхте директор на Комисията по конкуренция и пазари в Обединеното кралство. Влезте в ролята си на регулатор и ни кажете какви шансове имат американските регулатори за успешни действия срещу Google или Alphabet?

Те имат шанс да демонстрират, че има нарушение на закона, заради тази базова концепция, която е благоприятна за тях. Получаване на правна защита, която се простира отвъд забраната на конкретно поведение може да е трудно, това е доказано сериозно предизвикателство в САЩ.

Другото, което ще бъде трудно за преодоляване при такова дело е отговора на Google. Относно въпроса за постановяване на търсачката на устройства, подозирам, че Google ще попита съда, какво бихте очаквали да направим в противен случай?

Трябваше ли да стоим и дори да не наддаваме в търговете за определяне кой де бъде на устройствата?

Трябваше ли просто да допуснем нашите съперници да продължат напред и да придобият такова ценно имущество? По какъв друг начин би трябвало да постъпим според вас?

И съответно, по какъв друг начин би трябвало да постъпват големите фирми?

Това ще е труден въпрос за решаване от съда, но ако трябваше да се гледа къде са възможностите за успехи, правителството има сериозна перспектива за успех при основния въпрос дали ексклузивините права са получени неправилно, като  средство за изключване.