Крауел: Централните банки държат рекордни обеми злато

Рут Крауел, директор London Bullion Market Association

12:00 | 6 юни 2023
Обновен: 12:38 | 6 юни 2023
Преводач: Силвия Грозева

Близо сме до рекордно високи цени на златото. Каква е динамиката на търсене и предлагане в момента и дългосрочната прогноза?

При търсенето вниманието е насочено към инвеститорите. В света има много несигурност. Геополитическа и макроикономическа. Определено в последните месеци забелязваме търсене на качество и злато. Очакваме тенденцията да продължи през цялата година.

Става въпрос за последния период. Преди не се търсеше злато, нито убежища. Защо сега е така? В началото на годината мнозина очакваха в началото на пандемията хората да се насочат към ценните метали, но не го направиха чак толкова, колкото се очакваше. Какво стана?

В пандемията имаше силно насочване към златото. През август 2020г. за пръв път минахме прага от 2000 долара. В последния месец отново се приближихме до нея.

Но по отношение на цената тази година голямо внимание се отделя на продължаващото повишение на златото над този праг. До голяма част това се дължи на по-силния щатски долар в началото на годината.

Имаше рекордно високи цени и при други валути по света. От гледна точна на цена и обем интересът продължава и се пренася и към предстоящите месеци. Особено след като предстои да видим какво ще продължават да правят централните банкери по света.

Бих казала, че те определено купуват злато.

Централните банки държат рекордни обеми. Те се увеличиха значително през 2022г. Това продължава и тази година с последните обещания за увеличение на тези обеми дори още повече в близките години.

Ами Фед? Очевидно се говори за пауза, но инфлацията се задържа. Златото обикновено не е добре дошло в среда на високи лихви. Остава ли това голямо препятствие за златото?

Всеки внимателно следи какво ще направи Фед. Това е най-важния фактор, който държи златото на нивото му от гледна точка на американския долар. Несигурността около Фед и централните банки по света и какво ще направят срещу инфлацията е следена много от близо.

Това все още означава, че има стремеж да се овладее инфлацията с притежание на злато и диверсификация на портфейла.

Купуването от централните банки, което ни беше много приятно да забележим по целия свят, отразява признанието, че златото е висококачествен ликвиден актив. Такъв, какъвто искаме да бъде признат в балансите на търговските банки по света. И отчасти мисията ни в последно време е да накараме регулаторите да признаят златото като висококачествения ликвиден актив, какъвто е.