Посланик Били: Франция призова Китай да не ескалира ситуацията в Тайван

Лоран Били, посланик на Франция в САЩ

11:47 | 5 юни 2023
Преводач: Мария Попова

С нас е френският посланик Лоран Били. Благодаря ви, че се присъединявате към нас в студиото на Bloomberg. Това е първото ви телевизионно интервю след пристигането ви във Вашингтон от предходното ви назначение в Пекин. Знаем, че скорошната визита на Макрон в Китай предизвика известни търкания между Съединените щати и Франция. Как гледате на френския подход към Пекин, особено предвид времето, което сте работили там?

Не мисля, че всъщност позициите ни са толкова различни, защото през изминалата седмица видяхме сближаване на използвания речник. И двете страни говорим за снижаване на риска и приемаме, че Китай понякога е наш партньор, но също и конкурент, а още повече и системен съперник. В това отношение позициите ни са много близки.

Единственото по въпроса за Тайван, ние имаме не толкова различия, а по-скоро позицията на президента показа, че неотстъпчивостта по проблема около Тайван не е в интерес на всички. Защо? Защото, ако живеете в Китай като мен през последните три години, вие ще осъзнаете колко болезнен е този въпрос. И затова няма пресечни точки между Запада и Китай, което може би означава, че трябва да се запази и защити настоящото положение.

Смятате ли, че това е нова Студена война между Запада и Китай?

Не точно нова Студена война, но по определени въпроси трябва да считаме, че може би статуквото е най-доброто, което можем да постигнем. Но бих искал също и да ви уверя, че докато беше в Китай, президентът Макрон наистина призова президента Си Дзинпин да не променя статуквото със сила и да се въздържа от ескалация с Тайван.