ОПЕК+ може да не намали производството

Бен Шарпърс, Bloomberg

12:17 | 2 юни 2023
Преводач: Силвия Грозева

Какво да очакваме във Виена? Ще има ли още едно понижение на производството?

Добър въпрос. Повечето наблюдатели на пазара очакват нивата да останат без промяна. Това е политиката за производство през второто полугодие. Ако помните през април ОПЕК понижи изненадващо производството и сега усещаме последиците от това решение.

Една част от пазара иска да види какво ще стане по-нататък и какъв ефект ще има на цените. Повечето прогнозират нивата да останат същите. Но все пак ОПЕК може да решат друго. Те са изненадвали и преди.

Какви нива на цените искат? Може би 80-90 долара? Изглежда тези съкращения още не са довели до тази цена.

Не са. Пазарът е воден от опасения за търсенето, от това, че Китай не се възстановява така бързо, както някои се надяваха, а част от пазарът смята, че за Брент 70 долара за барел е неговия праг. Така че докато остава над 70 долара, вероятно няма да има нови съкращения.

Но ако падне под това ниво може да има някакви вътрешни дебати в групата за нови мерки.

Много се говори за Русия и нежеланието й да направи някакви съкращения. Как да оценим този съюз? Отслабна ли след украинската война?

Също труден въпрос. Относно Русия те не пускат вече никакви данни, така че е много трудно да се оцени дали изобщо намалява производството.

Според UBS те намаляват с около 300 хиляди барела на ден, което е близо до тези 500 хиляди барела, които обещаха да съкратят в отговор на санкциите.

Но миналата седмица имаше лек сблъсък между Саудитска Арабия и Русия и саудитският енергиен министър предупреди спекулантите да внимават. Може би така даде сигнал за потенциално съкращение през този уикенд.

А руският зам.-министър Александър Новак бе малко по-премерен. Ще видим как тези вече обявени съкращения на производството ще се реализират.

Когато става дума за ОПЕК+ нищо не може да се изключи. Но се очаква нивата да останат без промяна.