САЩ възприемат европейската фразеология намаляване на риска, част 1

Ейми Селико, принципал и директор на Националния комитет за отношенията между САЩ и Китай в Albright Stonebridge Group

20:30 | 1 юни 2023
Преводач: Петя Кушева

Говорим за намаляване на риска и отделяне. В очите на Пекин в общи линии е едно и също, в някои отношения. Защо смятате, че чуваме по-умерен тон от страна на САЩ? Има ли наистина разлика тук и какво означава това на  практика?

Това означава нещо на практика. Интересно е, че САЩ възприемат европейската фразеология намаляване на риска, а не отделяне. Беше много важно за много заинтересовани страни по света да чуят, че правителството на САЩ продължава да подчертава необходимостта от взаимодействие с Китай по редица въпроси.

Цялата тази дезинтеграция на връзките между САЩ и Китай сега не е в центъра на вниманието. Насочени са към разглеждане на националната сигурност и намаляване на рисковите елементи в отношенията. Това може да звучи като семантика за някои в Пекин, но мисля, че е важно разграничение.

Ейми, тъй като отношенията наистина вървят зле и продължават да се влошават, наистина ли има перспектива да има равноправни отношения между двете страни по отношение на това как търгуват заедно, защото условията на се променят изцяло?

Чудесен въпрос. Като човек, който работи с редица големи компании и инвеститори, които се опитват да обмислят елементи за това как американските инвестиции могат да останат в Китай, да се развиват в Китай, да, има абсолютни пречки, които са поставени от Вашингтон и от Пекин. Но двете най-големи икономики в света трябва да постигнат някакви взаимоотношения, в които да могат да се приемат взаимно. Много е трудно да се постигне това.

Ще се започва и ще се спира. В началото на този месец видяхме едно начало, когато висшият дипломат на Китай се срещна с заедно с Джейк Съливан, американския национален съветник по сигурността. Имаха много откровени дискусии по цял набор от въпроси отвъд икономическите отношения. Очевидно е, че говорим за националните интереси в областта на сигурността и от двете страни, но също и за глобални геополитически съображения.

САЩ и Китай трябва да се справят заедно.  Трудно е. Няма да бъде лесен процес. Но мисля, че и двете страни разбират, че е необходимо да предприемат стъпки. Тези стъпки ще бъдат ограничени обаче.