Ердоган поиска среща с бившия финансов министър Шимшек

Ришаад Саламат, Bloomberg News, Хонконг.

10:21 | 30 май 2023
Преводач: Силвия Грозева

 

Преизбраният президент на Турция ще се срещне с бившия министър на финансите преди да обяви новия си кабинет. Източници ни казаха, че влиятелни имена в кръга около Реджеп Тайип Ердоган уреждат разговора с Мехмед Шимшек. След като спечели балотажа в неделя Едроган обеща новият икономически екип да има – цитирам – международно доверие.

САЩ съобщи, че Пекин е отказал поисканата среща на военния министър Лойд Остин с китайския си колега. Пентагонът каза, че е било предложено срещата да е в Сингапур по въпроса за поддържане отворени на комуникационните канали с цел избягване на конфликти. Китай иска САЩ да вдигне санкциите над военния министър заради покупката на оръжия от Русия.

Китай смята да предостави нови данъчни стимули за производители в областта на високите технологии. Това може да помогне на кандидатите за програмата да спестят стотици милиарди юани. Планът все още предстои да бъде одобрен. Пекин иска да подкрепи възстановяването на икономиката и да насърчи повече технологични иновации, за да бъде конкурентен на САЩ.