Акцентите на икономически форум в Катар 2023

14:30 | 29 май 2023
Преводач: Мария Попова

Майкъл Блумбърг, основател на Bloomberg LP: Добре дошли на третия годишен Икономически форум в Катар. Това е бъдещето и аз съм горд да бъда част от него.

Шейх Мохамед Бин Абдулрахман Бин Ясим Ал-Тани, министър-председател на Катар: Този форум е важна платформа за дискусии по най-значимите икономически предизвикателства, пред които сме изправени днес. И за търсене на решения в духа на сътрудничеството и иновациите.

Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ: Централните банки трябва да поддържат своя курс, да не отстъпват – лихвите са високи и ще останат високи по-дълго време, но ние очакваме през 2024 и в началото на 2025 ситуацията да се промени.

 

Тревожат ли ви късите продажби?

Принц Абдулазиз Бин Саламан Ал-Сауд, министър на енергетиката на Саудитска Арабия: Не се тревожа, мисля, че спекуланти е имало и ще има на всички пазари. Просто бих бил по-предпазлив.

 

Иракли Гарибашвили, премиер на Грузия: Не виждаме достатъчно усилия от страна на международната общност да предприеме подходящите мерки за насърчаване на консултациите, на мирните преговори.

 

Кой трябва да направи важната крачка към налагането на мирно споразумение?

Иракли Гарибашвили, премиер на Грузия: Смятам, че всички трябва да я направят, и двете страни.

Виктор Орбан, премиер на Унгария: Предвид факта, че НАТО не е готова да изпрати войски, става ясно, че... не може да има победа за горките украинци на бойното поле.

 

Питър Смит, съосновател на Blockchain.com: При крипто няма 24-часов прозорец. Не можете да сложите някъде неликвидните си активи и да заемете ликвидни срещу тях. Вие сте напълно сам!

Марио Абдо Бенитес, президент на Парагвай: Ние не сме против да правим бизнес с когото и да било. Но ние сме убедени, че нашите дипломатически връзки с Тайван трябва да определено да се запазят. Но  пак ще кажа, ние можем да правим бизнес с всеки по света.

Мод Рафизи Бин Рамли, министър на икономиката на Малайзия: Ние сме убедени, че стига да предлагаме стойност и стига да предлагаме достъп до този голям пазар в южна Азия и стига да продължаваме да растем, то вярвам, че ние сме подходящ партньор за всеки.