От победата на Ердоган може да се очаква напредък в преговорите Турция-САЩ

Онур Ант, Bloomberg Истанбул

13:45 | 29 май 2023
Преводач: Силвия Грозева

Реджеп Тайип Ердоган спечели още един петгодишен мандат. Кажете ни за мащаба на икономическите проблеми, пред които е изправен и как трябва да оправи нещата.

Преди изборите имаше икономическа криза и затова мнозина, включително международните инвеститори очакваха евентуално да спечели опозицията. Затова след първия тур, когато Ердоган поведе, имаше голяма буря на турските финансови пазари. Трейдърите се опитаха да оценят евентуалното запазване на необичайната монетарна политика на Ердоган.

Снощи, след като стана ясно, че той е спечелил, Ердоган произнесе речта на победителя в столицата Анкара и каза, че основния му приоритет е инфлацията. Той каза, че тя продължава да мъчи турския народ и обеща да я намали. Каза, че преди го е правил и ще го направи пак.

Много важно в тази победна реч според нас е, че Ердоган каза, че събира екип с международно доверие, който да управлява турските финанси.

Тази забележка е много важна и мнозина ще се опитват да я тълкуват за евентуален обрат в монетарната политика на Ердоган.

Мнозина ще препрочитат речта му, за да разберат дали „екип с международно доверие“ може би ще включва и хора, които ще настояват за обрат в икономическата политика на Ердоган.

Дали ще стане така, още не знаем, но в близките дни ще разберем.

Ами външната политика? Турция винаги е била в интересна позиция между Изтока, Централна Азия и Запада. Но с войната в Украйна, позицията на Ердоган спрямо Русия бе по-скоро в нейна подкрепа, отколкото в подкрепа на съюзниците му от НАТО. Какво ще стане сега?

Турция балансира между традиционните си съюзници на Запад, НАТО, и от друга страна Русия. Войната в Украйна силно обърка нещата за Ердоган. Но и го постави на световната сцена, защото помогна да бъде сключена зърнената сделка за износа на украинското зърно към глобалните пазари.

В победната си реч Ердоган не обърна голямо внимание на външната политика. Но знаем от негови приближени и хора, които са му близки по убеждения, че би трябвало да не очакваме особени промени в балансираната политика на Турция между Русия и НАТО.

От друга страна обаче може да има някакви промени по други важни въпроси като разширяването на НАТО. Присъединяването на Швеция. Турция е страната, която засега го спира. Ние смятаме обаче, че може да се очаква някакъв напредък в преговорите между Турция и САЩ. Защото Турция се опитва да купи изтребители F-16 от САЩ.

Това ще бъде една област на възможни промени след изборните резултати, които показаха победа за Ердоган. Той удължава управлението си с още 5г. след като вече е от 20г на власт в Турция.