Ген. Петреъс за многополюсния свят, част 1

Дейвид Петреъс, оз. генерал, бивш директор на ЦРУ, партньор в KKR и председател на KKR Global Institute

15:00 | 29 май 2023
Преводач: Силвия Грозева

Генерал Петреъс, вие сте били 37г в армията. 10 години в KKR Global Institute, за което ще ви питам. Сега пишете книги. Добре дошли в Доха.

Радвам се да съм тук в различни време от тези, когато бях начело на централното командване на САЩ. Мнозина от вас знаят, че щабът на централното командване е в базата Ал Удеид, недалеч от Доха.

Когато имах привилегията да съм командир имахме 250000 войници, моряци и пилоти, водихме две войни и половина – в Ирак, Афганистан, Йемен и с пиратите край Сомалия.

И настъпи мир, така че се радвам да се върна тук.

Говорихме навън, че помня как бяхте първия човек, командващ толкова голяма армия след Александър Велики.

Хубаво е да видиш как бе постигнато сближаване между страните от Персийския залив, между някои от тях и Израел. Примирие в Йемен. Преговори между двата бряга на Персийския залив с Иран и т.н. Нещата се наредиха.

Да започнем от риска. Вие управлявате KKR Global Institute от 10г. Как се промени риска за този период?

Промените се значително. Имаше тектонична, дълбока промяна. Когато влязох в KKR преди 10г след като бях директор на ЦРУ, в света бе започнала ползотворна глобализация.

Бариерите за капиталовите потоци, инвестициите, търговията и икономиката като цяло  постепенно бяха намалени.

Глобалната търговия растеше.

10г. по-късно сме на прага на появата на новите велики сили. Бариерите за търговията, инвестициите и капиталовите потоци отново се надигат. Глобализацията се забави. Все още има слаб ръст на глобалната търговия като цяло. Но в голямата си част това явление е регионално, а не глобално.

Така че има доста дълбока промяна.