Ген. Петреъс за многополюсния свят, част 2

Дейвид Петреъс, оз. генерал, бивш директор на ЦРУ, партньор в KKR и председател на KKR Global Institute

15:00 | 29 май 2023
Преводач: Силвия Грозева

Китай ли е най-големия риск в момента?

Продължаващото изгряване на Китай и търканията между САЩ и Китай, между Запада и Китай са най-големия проблем, което доведе до това. Но определено и поведението на Русия, бруталната инвазия на Украйна – всички тези фактори ни върнаха пак към епохата на голямото силово противопоставяне в света.

Още един въпрос за Китай. Като го наблюдавате и говорите с много компании за това, смятате ли, че разделянето с Китай е неизбежно?

Не. Ни най-малко. Дори смятаме, че разделянето не е възможно.

Дори миналата година САЩ и Китай постигнаха най-големия търговски стокообмен в историята си. Китай е третия най-голям търговски партньор на САЩ след Мексико и Канада, нашите партньори по търговското споразумение на континента.

Освен това ние сме най-големия търговски партньор на Китай.

Така че разделянето не е осъществимо.

В момента обаче става избирателно разделяне. Намаляване на риска, май така го наричат в ЕС.

Определено има различни проблеми, различни сектори, например тези с двойна употреба – гражданска и военна. Има някои области от високите технологии, които смятаме, че вероятно ще бъдат в специален инвестиционен режим в САЩ. Това е работата ни в KKR Global Institute. Повече от всичко друго. Опитваме се да разберем накъде вървят отношенията между Запада и Китай.

Откакто за пръв път влязох в KKR и основах института, геополитическият риск е основната ни тема. Например за пръв работихме по него в бивша Югославия. Или в Африка. Дори в Мексико, Колумбия, Чили, Филипините и други страни от ЮИ Азия.

Не съществуваше в големите икономики, в Тихоокеанския регион и в Европа.

Сега е навсякъде.

Има последици за почти всяка инвестиция, която се прави. Всички по някакъв начин са засегнати. Или чрез отношенията с Китай, или от последиците на руската война в Украйна.

След малко за Русия. Нека завършим с Китай. Най-големият риск там е Тайван. Вероятно каква е според вас..

Мисля, че все още е малко вероятен. Ние на Запад залагаме на въздържанието. Това искаме. Въздържанието се основава на два елемента: потенциална враждебна оценка на възможностите и желанието да бъдат използвани. Оценяваме нашите партньори също, за да сме сигурни, че променяме възможностите си – подобряваме устойчивостта и всичко останало в Индо-Тихоокеанския регион, както се нарича сега.

Освен това гледаме да няма никакви съмнения за намерението ни да използваме възможностите си. Без да се опитваме да сме провокативни. Нямаме желание да предизвикваме каквото и да било.

Желанието е да го предотвратим, да го избегнем. Мисля, че като цяло това работи.