Ген. Петреъс за многополюсния свят, част 3

Дейвид Петреъс, оз. генерал, бивш директор на ЦРУ, партньор в KKR и председател на KKR Global Institute

16:00 | 29 май 2023
Преводач: Силвия Грозева

Към голямата тема на деня. Украйна. Вчера на този стол министър-председателят на Унгария Виктор Орбан ми отговори на въпроса за сравнителното му въздържане относно помощта за Украйна, каза, че Украйна не може да спечели. Съгласен ли сте?

Той е на напълно погрешната страна на историята по този въпрос.

Мисля, че Украйна ще покаже какво може да се случи, когато имате добре обучени, добре оборудвани – вече със западно оръжие – войници. Значителни, допълнителни сили, които са добре водени. Как те надделяват над силите, които вече ги бият от 15 месеца. Руснаците. Те постоянно се излагат.

Те търпят огромни загуби. Много, много пъти загубите им от първите 15 месеца надвишават годините им в Афганистан. Много пъти повече.

Те правят индивидуални смени. Това не е начин да постигнеш обединена бойна единица. Те не са добре обучени, не са добре въоръжени и екипирани. Не са добре командвани.

Климатът в командването е отровен.

И се готвят да изпълнят най-трудната от всички  мисии. Да се изтеглят, докато са в контакт с врага. Докато се отбраняват на линията си на защита.

Те няма да се оправят. Смятам, че ще поддадат, някой път дори може да паднат напълно. Въпросът е колко мащабен ще бъде този срив или колапс.

Миналата година, когато украинците толкова впечатляващо напреднаха в защитата южно от Харков и в източна посока, по едно време се изтощиха след 72 до 92-часови операции.. Това сме го правили в Ирак, когато бях там. Това е границата на човек. И тогава има нужда да дойдат нови сили да те сменят и да продължат да се бият.

А те нямаха такива.

Този път имат всичко и ще постигнат за пръв път във войната комбиниран ефект. Западните танкове, западните бронирани машини на пехотата ще подсигурят напредването въпреки антитанковите ракети и с артилерия и снаряди ще.... ????. Ще използват електронен импулс срещу системите на руското командване. Противовъздушната отбрана ще поддържа авиацията далеч. Дроновете ще помагат с цели в дълбочина.

И логистиката ще се движи веднага след тях с допълнителни запаси от гориво, храна, амуниции и медицински материали, както и най-важното, подкрепленията.

Така че когато авангардът изчерпи силите си, както става по естествен път в даден момент, просто ще излязат подкрепленията. И така ще продължат постоянно.

Поне 6 нови бригади бронетехника ще има, всяка с по 3000-3500 и много други допълнителни части с допълнителен боен капацитет.

Така че ще се справят много по-добре, отколкото очакват хората.

Не забравяйте, че руснаците започнаха от самото начало да губят с изключение на скромния напредък на юг. Губят от началото. Загубиха битката за Киев. Загубиха битките за Харков, Суми, Чернихив, Херсон и сега не успяха да си изпълнят целите на зимната си офанзива.

Накрая взеха Бахмут с цената на огромни загуби – колосални загуби, след като направиха атака с жива сила. И какво постигнаха? Превзеха един град, който преди това унищожиха.

Ще видите украинците как ще проведат много впечатляващи комбинирани операции.

Ние не смятаме, че няма да спечелят. Не казвам, че ще си върнат всичко тази година, нито пък Крим. Но мисля, че това може да ги постави в позиция, когато накрая Владимир Путин ще разбере, че Русия няма да издържи повече на страданието, на което са подложени украинците, европейците и американците.

Това е  най-важното.