Колко още авиокомпаниите ще вдигат цените на билетите, част 2

Хелейн Бекър, старши анализатор в Cowen

16:00 | 11 май 2023
Преводач: Силвия Грозева

Има ли реална разлика между международните авикомпании и националните? Освен това фокусът на вниманието е върху първа класа, където от години са големите премии спрямо икономична. Колко са печалбите, водени от ръста на международните полети? От пътниците, които имат толкова много излишни пари?

Изходящите международни полети са много пълни от САЩ, сигурно защото доларът е сравнително силен. Входящите пътувания се увеличиха.  Но изходящите – много повече.

Другата част от въпроса ви по отношение на разликата между двете – мисля, че това определено важи за лятото на 2023г. Може би през 2024г, когато тръгнем към Азиатско-Тихоокеанския регион, който сега отваря също ще се повишат.

А при вътрешните полети, може би хората ще бъдат толкова отчаяни от цените на някои билети, че дори ще сменят дните си на полет или дестинацията, вместо да отидат в Европа, докъдето цените са толкова високи. Може да отидат до Латинска Америка, Северна или Южна Америка или до някои места в САЩ. Забелязвам част от това преориентиране заради разликите в цените.

Ще има ли някакъв спад в бизнес пътуванията след като почти се възстановиха до нивата отпреди пандемията? Дори и защото хората просто работят вече вкъщи и след това пътуват?

Не знаем точния отговор, защото си мисля, че бизнес пътуванията ще се възстановят в различна степен. Трябва да видите клиента си след поредицата Zoom разговори. Второ, заради часовата разлика едно е да говорите между Източното крайбрежие на САЩ и Лондон или Западна Европа с до 6 часа разлика, но когато говорите с хора на 9 часа разлика от вас – от Близкия изток или дори до 12 часа в Азия, Австралия, Япония, хората разбират, че е трудно. Трудно е някой да ти отговаря по Zoom в 1ч през нощта.

Така че в даден момент ще започнат да се връщат бизнес полетите. Ще се възстановят по-бързо от вътрешните. Но дните също са важни. Ако е сряда и направите тричасова среща, ще минете с 1-2ч по Zoom. Но помня когато летях до Лондон, за да направя одит и след това се връщах в същия ден. Кацах сутринта и ще прибирах късно вечерта. Такива неща вече не се правят.