Фон дер Лайен не иска спиране на диалога с Китай

Оливър Крук, Bloomberg

09:00 | 31 март 2023
Обновен: 11:33 | 31 март 2023
Преводач: Петя Кушева

Оливър, как Урсула фон дер Лайен възнамерява да възстанови комуникацията с Китай? Ясно е каква е ролята на Китай с Русия и в Украйна и че тя ще бъде от решаващо значение тук.

Наистина е интересно. Някои от заглавията, провокирани от речта са все за отваряне и продължаващ диалог. Но голяма част от речта беше някак много войнствена и емблематична за този статут на приятел-враг, който Китай има в Европа.

От една страна те са наясно с всички зависимости, които имат от Китай. Но от друга страна не искат напълно спиране на диалога. Нека просто обобщим част от това тя каза.

Каза, че е ясно, че целта на Китай е системно да се промени международния ред, да се постави Китай в центъра, че е затворил страницата на отваряне на пазара и свободната търговия.

Насочил се е повече към контрол, затваряне и сигурност. Казва, че най-големите рискове за Европа са за промишлеността и военната индустрия. Това важи особено за суровините. Спомена няколко пъти литий.

Говори не за отделяне, а за премахване на риска. Казва, че ЕС е зависим от Китай за 98% от редкоземните елементи, 93% от магнезия и 97% от лития. И това е така, защото те имат много по-развита политика за суровините. Техните компании са много напред, особено в рафинирането.