Изкуственият интелект е горещата тема в технологиите

Джош Соул, Bloomberg

17:30 | 29 март 2023
Обновен: 18:13 | 29 март 2023
Преводач: Петя Кушева

Изкуственият интелект е горещата тема в технологиите.

Цялата индустрия се вълнува от изкуствения интелект, който революционизира всичко - от търговията на дребно до медицината. Но всички тези чатботове с изкуствен интелект и генератори на изображения разчитат на хиляди сървъри в огромни центрове за данни.

Тези компютри поглъщат много ток, част от който идва от тецове на въглища или газ. Това означава, че изкуственият интелект може да бъде отговорен за масивно и нарастващо затопляне на планетата от въглеродните емисии.

Не знаем точно как енергопотреблението или въглеродните емисии може да се припише на Изкуствения интелект. Един изследовател се оплака, че технологичните компании не публикуват много данни. Тя каза, че знаем толкова малко за ChatGPT, най-популярния чатбот,                                                                     че в него може да има всъщност три енота в шлифери.

Но имаме някои добри оценки. Създаването на една програма или модел на изкуствен интелект може да погълне повече ток на година, отколкото 120 американски жилища, и да излъчи повече въглеродни емисии от 110 автомобила.

Google харчи колкото всички домакинства в Америка годишно за изкуствения си интелект.

Големите технологични компании с ИИ като Google, Microsoft и OpenAI ни казаха, че имат въглеродно неутрални ангажименти и постоянно работят да направят моделите си  по-ефективни.

Електричеството може да изглежда скучно, но то може да срине цяла индустрия.

Ето една поучителна история, криптовалутата. След като стана ясно, че добивът на крипто е поглъщало толкова много енергия, колкото цяла Аржентина, Китай забрани добива, а Ню Йорк блокира нови разрешителни за копачи.

Ако ИИ не иска да се окаже критикуван като крипто, компаниите които продават изкуствен интелект трябва да направят интелигентен избор за това колко енергия горят.