Самърс за пропуснатите стрес тестове през 2022

Лари Самърс, бивш финансов министър на САЩ

20:30 | 28 март 2023
Преводач: Петя Кушева

Измина още една седмица на сътресения в банковия сектор.  Какво очаквате занапред от нашите политически лидери във Вашингтон?

Политическите лидери трябва да бъдат ясни и категорични, че вложителите няма да загубят парите си в големи банки, в средни или в малки. Те могат да направят това в рамките на съществуващите си правомощия просто като ясно заявят, че в случай на фалит, като се има предвид силно напрегнатата среда по отношение на заразата в момента, са готови да използват изключения за системен риск, за да позволят на Федерална корпорация за застраховане на депозитите да плаща на вложителите с гаранцията, че тези средства ще дойдат от банковия сектор. По този начин могат да ограничат значителна част от натиска, пред които сме изправени, за да осигурим доверие.

Също така трябва да увеличат доверието, което осигуряват с регулациите. Макар да е вярно, че повторението на правните промени от ерата на Тръмп през 2018 г., приети от Конгреса, бяха в почти всяко отношение зле обмислени и във важни аспекти бяха водени от натиск от страна на специални интереси, ясно е също, че те не са причината, поради която имаме тези проблемите сега.

Проблемите, които имахме отразяват проблемите, които имахме в управлението и редица финансови институции и големи провали на надзорната и регулаторна рамка, прилагана от Федералния резерв.

По-специално, неспособността да се направи стрес тест през 2022 г., когато увеличението на лихвените проценти бе ясно очертано, липсата на стрес тестовете за повишението на лихвите показва неразбиране на това какво е основен източник на риск в системата. И те трябва да сигнализират за осъзнаване на риска, свързан с трайността. Трябва да сигнализират занапред за оценката на състоятелността, както и за проблеми с ликвидността.