Разделянето на Alibaba може да върне IPO-тата в Хонконг

Стивън Енгъл, Bloomberg Хонконг

16:48 | 28 март 2023
Преводач: Силвия Грозева

Как приема обществеността намесата на китайската комунистическа партия в някои от тези преди толкова хвалени компании, които представляваха континентален Китай?

Мисля, че има голямо разочарование. Звучи като виц. Говоря с моите източници на континентален Китай. Има доста разочарование.

Малцина го казват публично, но тук имаме заграбване на властта ако щете, сред висшия ръководен ешелон. Си Дзинпин почти се превърна в абсолютен властник и неговите лоялни хора са му заместници.

Така че има известен скептицизъм, че доброто старо време на частния сектор е вече минало.

Но отново – просто не знаем.

Използвайте годините си на опит, за да ни кажете какво става зад тези червени врати в Пекин. Те очевидно се реорганизират след политическото събитие през ноември и след коронацията на мистър Си. А реалността е друга – чуваме от Bloomberg News и други, че инициативата Един пояс-един път, меко казано, е закъсала. Колко успешен е в момента техният бизнес и финанси? Китайският капиталистически опит?

Бори се за оцеляване. Излиза от 3 години на нулев ковид, които убиха доверието, спряха инвестициите в Китай, вероятно навредиха по-явно и доверието на другите в Китай.

Инициативата Един пояс-един път се оказа в дългова дипломация в някои страни, които имаха проблеми с кредитите. Определено все още не е казано всичко за нея.

И накрая един въпрос във връзка с дългите ви години на работа в Хонконг. Дали новият Хонконг е отворен за бизнес?

Изглежда, че е отворен за бизнес. Те определено правят всичко, каквото могат. Ще трябва да видим дали пазарът на IPO ще си върне доверието и в Хонконг. Това е интересен момент, за да завършим с Alibaba.

Тези шест отделни части, както каза директорът, всяка от тях ще може да набира сама капитал. И това означава IPO. Ще зависи от ръководителите на шестте отделни дивизии. Това може да стане. Подобно преструктуриране не може да стане без благословията на централното правителство в Пекин. Това може да означава, че IPO-тата се връщат в Хонконг.