Байдън иска да въведе нови ограничения за чиповете за Китай

Джоди Шнайдър, Bloomberg

14:29 | 23 март 2023
Преводач: Петя Кушева

Опитват се да ограничат всякакъв контакт с Китай, когато става въпрос за предоставяне на тези много напреднали технологии. Какво друго остава?

Шери, всичко това попада в обхвата на Закона за чиповете и науката, който администрацията на Байдън обяви за една от големите си победи по отношение на подпомагането на компаниите. Една от големите победи, които тя постигна през двете години на управление.

По същество това са безвъзмездни средства и друга помощ за производителите на чипове за разширяване на дейността им в САЩ.

И според запознати, те разглеждат някои ограничения за тези фирми, ако се опитат да разработват технологии в Китай.

По принцип, ако получават федерални средства от какъвто и да е вид, по Закона за чиповете ще бъдат ограничени за инвестиции в Китай. Това се случва непосредствено, както отбелязахте, след други действия на САЩ, включително обединяване на усилията на Япония и Австралия за блокиране на напредналите полупроводникови технологии и изпращане на оборудване за Китай.

САЩ се опитват да ограничат способността на Китай да се конкурира в тази област. А също и да има стабилни доставки на чипове, произведени в САЩ.

А в същото време в Япония пристига новият посланик на Китай.

 

Да. Има редица проблеми там. Посланикът на Китай в Япония отива там за първи път. По принцип стои този въпрос, но има и други големи около националната сигурност и геополитиката.

Точно в този момент Си Дзинпин бе в Русия и се срещна с руския президент Путин, а японският министър-председател се среща с украинския лидер. Така че са на противоположни страни по отношение на конфликта Украйна-Русия. И все пак китайският посланик в Япония се надява да успокои водите по тези въпроси.