Пауъл: Обмисляхме пауза в повишенията

Джером Пауъл, председател на Фед

12:13 | 23 март 2023
Преводач: Силвия Грозева

При целия стрес и несигурност, в изявлението си засегнахте и колко сериозно е била обсъждана пауза в повишенията на това заседание.

Обсъдихме я преди заседанието. Виждате какво е решението, за което ще кажа няколко неща.

Първо, то бе подкрепено с много голям консенсус и с удоволствие ще обясня защо.

Междинните данни за инфлацията и трудовия пазар се оказаха по-силни от очакваното. Преди последните събития бяхме готови да продължим с повишението на лихвите. Дори допреди няколко седмици изглеждаше, че трябва да вдигаме лихвите през цялата година. Повече, отколкото бяхме очаквали на заседанието през декември.

Решени сме да възстановим ценовата стабилност и всички доказателства сочат, че обществеността има доверие, че ще го направим.

Че ще намалим инфлацията на 2% с времето.

Важно е да запазим това доверие с делата си и думите си.

Освен това обсъдихме как събитията от последните две седмици може да доведат до затягане на кредитирането за домакинствата и бизнеса и следователно да натежат на търсенето, трудовия пазар и инфлацията.

Затягане на финансовите условия би действало в същата посока. По принцип дори можете да го разглеждате като еквивалент на повишение на лихвите или дори нещо повече.

Е, не можем днес да направим оценка с каквато и да било точност.

Затова решихме да продължим с повишение от 25 базисни пункта и да променим насоката от „продължаващи повишения“ към „някои допълнителни затягания, които може да са нужни“.

В бъдеще при оценката на нуждата от още повишения, както винаги ще следим данните и развитието на прогнозата. Особено при оценката си на реалните неочаквани последици от затягането на кредитирането.