Пазари Азия, 23 март 2023

Дейвид Инглес, Bloomberg Хонконг

12:01 | 23 март 2023
Преводач: Силвия Грозева

Пазарите на акции в Азия игнорираха слабостта и натиска след решението на Фед на пазари като САЩ и по време на сесията не показаха да е имало тревога. Когато отвориха пазарите, например в Хонконг, по време на сесията и следобед бяхме твърдо на зелено при повечето пазари на акции в региона.

Бенчмаркът е с 1,2% повишение. Почти всички сектори се повишиха, въпреки че имаше някои зони на слабост. Обемите бяха средни за месеца и нямаше нищо, което да се откроява.

Големите движения при акциите дойдоха от Tencent. Акцията има и една от най-големите тежести в индекса, дори на много индекси. Тя записа около 8% повишение. Това по някакъв начин само по себе си вдигна бенчмарка. И определено засенчи резултатите.

Имаше скок при листнатите в САЩ акции на Tencent през нощта след като излезе отчетът. Като цяло насоките на компанията, не точно насоки, но по-скоро някои коментари на мениджмънта за следващите няколко тримесечия и на анализаторите за предстоящите тримесечия изглежда показаха, че бизнесът през 2023г. ще бъде много по-добре, отколкото през 2022г. Пазарът го прие.

Другият голям фактор, който доведе до повишение на апетита към риск и настроението бе продължаващият спад на американския долар. Всъщност след решението на Фед и срива на Bloomberg Dollar Index, всъщност нямаше възстановяване и доларът продължи да пада чак до азиатската сесия.

Южнокорейският вон например се засили с 2% спрямо американския долар. Това не нещо обикновено и даде основание на ралито да продължава.

Освен това има опасения от глобалната банкова криза, която затихва, макар че още не сме излезли от нея. Оценките и стресът за пазара остават. Първо, AT1 облигациите тук в Азиатско-Тихоокеанския регион като цяло бяха повишени. Второ, CDS спредовете например на някои азиатски банки паднаха.

Облигациите с по-висока доходност също наваксаха доста днес.

Така че в известен смисъл станахме свидетели на нещо като отслабване на тревогите около банковата криза. Всичко това заедно – и след като Фед повиши лихвата, но в голяма степен до нивото, което пазарите очакваха – това всичко тласна днес рисковите активи нагоре.

Ще видим какво ще стане по време на последната сесия за седмицата.

За днес приключихме трети ден на ръстове на пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион.

От Хонконг Дейвид Инглес, Bloomberg.