От Credit Suisse до криза

Франсин Лакуа, Bloomberg

13:37 | 21 март 2023
Преводач: Петя Кушева

Казват, че всяка реклама е добра, но Credit Suisse получи малко повече от лоши заглавия.

Основана през 1856 г. от индустриалеца Алфред Ешер, швейцарската банка се разраства и става една от най-големите компании за финансови услуги, оперираща в около 50 държави в целия свят.

Тя излезе от финансовата криза на 2008 г. в сравнително силна позиция и не получи никаква държавна помощ. Вследствие банката съкрати работни места, тъй като смени курса от рисково инвестиционно банкиране, за да се съсредоточи върху управление на богатството.

Това доведе до проблеми и тя скоро бе въвлечена в редица случаи на съдействие за укриване на данъци.

"Трябваше да го хванем. Трябваше да имаме мениджъри, трябваше да имаме хора за контрол, които да забележат факта, че това се случва. Но безспорно те безразсъдно са нарушавали нашите политики", каза Брейди Дъган, директор на Credit Suisse от 2007 до 2015г.

Нейното глобално присъствие донесе рискове, като набра 2 млрд. долара финансиране за риболовната индустрия на Мозамбик, с което се оказа замесена в криминално разследване на измама.

През март 2019 г. стана ясно, че Credit Suisse е наела частни следователи, за да шпионират бивш служител, когото подозират, че е откраднал нейни клиенти.

"Нашите акционери са изключително стабилни. Ако погледнете цената на акциите, това не е цената на акциите на компания в криза", каза Тижане Тиам, бивш директор на Credit Suisse.

Две години по-късно се появиха още проблеми.

Сривът на компанията за финансови услуги Greensill Capital повлече и банката. Швейцарският регулатор FINMA заяви, че тя е направила „частично неверни“ и „прекалено положителни изявления“, когато е предлагала 10 милиарда долара на клиенти като сигурна инвестиция.

Но скоро след това дойде Archegos /Аркейгос/ Capital Management. Сривът на Archegos донесе 5 милиарда долара загуби на Credit Suisse и глоба за ръководството. Тя се оказа и първата швейцарска банка, която получи наказателна присъда свързана с контрабандист на кокаин. Усилията за успокояване на инвеститорите срещнаха проблеми.

"Изтичането на средства на практика е наполовина спряно. Имаше две, три седмици през октомври на изтичане и после продължително изравняване. Спряха постепенно това, в частност в Швейцария", каза Аксел Леман, председател на Credit Suisse.

Това накара FINMA да започне още едно разследване, след като банката съобщи, че това изтичане на пари продължава. С лошите новини загубите се увеличиха и инвеститорите станаха още по-предпазливи, включително и най-големият, Saudi National Bank.

"Чудя се дали сте готови да помогнете допълнително, ако има друг разговор за още ликвидност за Credit Suisse?", попита Юсеф Гамал от Bloomberg.

"Отговорът е абсолютно не. Поради много причини извън най-простата причина, която е регулаторна и уставна", отвърна Амар Абдул Уахид АлХуадири, председател на Saudi National Bank.

И тези няколко думи бяха достатъчни, за да изпратят акциите на Credit Suisse на историческо дъно. Дори 54 млрд. долара спасителна линия от швейцарската централна банка не можа да заличи всички загуби.

Може да е съществувала 167 години, но Credit Suisse ще бъде запомнена с този случай.