Siemens Energy за предизвикателствата за вятърната индустрия, част 3

Кристиан Брух, директор на Siemens Energy

16:30 | 8 февруари 2023
Преводач: Силвия Грозева

Като говорим за инфлацията, очевидно това е проблем в последните години. Забелязвате ли стабилизиране на производствените разходи при вас? Дали разходите за суровини и логистика ще продължат да растат и тази година? Или малко намаляха?

Забелязвам стабилизиране. Не виждам обаче все още да са се върнали към историческото дъно.

Винаги трябва да имаме предвид, че от една страна са разходите за материали, а от друга има разходи за доставка на поддоставчиците, които произвеждат крайния продукт за нас. Говорим за някои компоненти.

Още не забелязвам облекчение. Очаквам среда на затегнато предлагане през 2023г.

Казвали сме го и преди. Продължаваме да го забелязваме. Да не забравяме, че направихме рекордни поръчки през първото тримесечие.

Всъщност индустрията е много, много солидна като търсене. То ще продължи да оказва натиск над снабдителните вериги. Затова според мен през 2023г. и вероятно и след това управлението на доставките ще бъдат основната задача за успеха на компанията.

Интересно. Ако се върнем към инфлацията и Закона за намаляване на инфлацията в САЩ – как се отразява относно инвестициите? Бихте ли инвестирали повече в САЩ?

Винаги съм казвал, че харесвам две неща в Закона за намаляване на инфлацията. Първо, защото позволява дългосрочно планиране. Надпартиен е. Знаете дългосрочно какви са настроенията на партиите към него.

Второ, прост е за разбираме.

Това води инвестициите при нашите клиенти и с това и очакванията ни за потенциално разширение на капацитета ни. Да не забравяме, че днес управляваме около 25 завода в САЩ. Очевидно искаме да инвестираме в съществуващите обекти и потенциално да отворим нови.

За нас областите са интересните в този Закон за намаляване на инфлацията. Едната определено е вятърната енергия. Има много интерес към нови вятърни проекти в САЩ.

Втората е водорода. И третата ще бъде всичко, свързано с мрежата. С преноса на енергия.

Ще обмислим всички области, в които имаме нужда от разширение на производствения капацитет на място в САЩ.

А в Европа какво трябва да се направи като реакция на Закона за намаление на инфлацията и за да стане привлекателно място, което да предизвиква същото вълнение, което описвате в САЩ?

Миналата седмица видяхме първия проект, който се занимава с всички правилни страни – технологичното развитие и помощта за индустрията да расте.

Да не забравяме, че индустрията на чистата технология също си има своите проблеми. За да се разраства, условията трябва да се променят. Компании като нашата от вятърната индустрия имат своите предизвикателства и тяхното решение изисква промяна в условията.

Вярвам, че се решават правилните въпроси. Основното в Европа и в САЩ е дали програмите, които сега се подготвят, ще могат да се разгърнат достатъчно бързо. Дали принципите може да са достатъчно свободни.

Така че Европа би трябвало да направи следното: от една страна да помисли какви програми иска да пусне, но в същото време реално да ускори въвеждането на проектите.

Трябва да побързаме. Ако успеем, Законът за намаляване на инфлацията и европейският Индустриален план за Зелената сделка биха могли да се допълват взаимно. Защото така или иначе е предизвикателство да се изгради достатъчно бързо индустрията като производствен капацитет, за да изпълним целите за 2030г.

Не гледам чак толкова на това като на конкуренция, а по-скоро като допълващи се елементи.

Но най-важното ще бъде по-бързото пускане на парите на пазара, за да се изградят по-бързо ВЕИ, мрежи и водородни съоръжения.