Бившият посланик Лок за свалянето на китайския балон

Гари Лок, бивш посланик на САЩ в Китай

12:30 | 8 февруари 2023
Преводач: Петя Кушева

Струва ми се, че от двете възможности, дали това е грешка от китайска страна или са го направили умишлено, не съм сигурен кой е по-лошият отговор за американо-китайските отношения.

Е, очевидно последствията са все същите и министър Блинкен трябваше да отмени пътуването.

Това всъщност ми напомня за инцидент между Съединените щати и Русия през 1960 г., когато Гари Пауърс летящ с U2 на осемдесет хиляди фута беше свален от руска ракета. По онова време Съединените щати твърдят, че той просто е бил на метеорологично разузнавателно пътуване.

Но след като останките от самолета и шпионската техника бяха намерени, тогава Съединените щати трябваше да признаят, че е бил на шпионска мисия.

По същия начин, по който китайците трябваше да кажат, че това е просто метеорологичен балон. Но ние знаем, че не е така. Нека само кажа, че като бивш губернатор, приветствам решението на администрацията да не го свалят над сушата.

Когато става дума за оборудване с размерите на три автобуса и както видяхме като го свалиха над водата, полето от отломки се простираше на седем мили. Като губернатор бих бил много притеснен тези отломки да не паднат в жилищен район, търговска зона, да ранят или убият хора.

Мислех, че е чудесна идея да се свали над плитки води, така че да може да извлекат част от парчетата. Ако го бяха свалили на сушата и той да падне върху ниви или сгради, щеше да се разпадне на милиони парчета. Тук поне в плитките води могат да го извлекат и да се надяваме, че ще получат значителни парчета и да го анализират.

Г-н посланик, току-що получих въпрос от зрител, който според мен е добър. Като се има предвид китайската структура, т.е. командния контрол, биха ли могли да изстрелят този балон без президентът Си да знае за това? Без да знае за риска да мине над континенталната част на Съединените щати? Това повдига въпроса за командването и структурата за контрол на Си и Китай.

Много такива неща се случват ежедневно, защото китайците имат много такива балони. Правят разузнаване навсякъде по света и обикновено тези балони, с изключение на Тайван, не летят над държавите, а се приближават много близо до границите им.

И така, този балон, както разбрахме в миналото по време на администрацията на Тръмп е летял много близо до американска територия. Може би е влизал за кратко в САЩ и след това е напускал територията.

Какво е станало сега? Защо се е отклонил толкова далеч в сърцето на Съединените щати. Може би китайците не са възнамерявали, президентът Си не е знаел за него, докато не е станало твърде късно. И тогава кой знае какъв е бил процеса на вземане на решения в рамките на политическата структура на Китай в този момент?