Пазари Азия, 8 февруари 2023г.

Анабел Друлърс, Bloomberg

11:00 | 8 февруари 2023
Обновен: 12:10 | 8 февруари 2023
Преводач: Мария Попова

В днешния ден акциите в Азия като цяло се повишаваха, заради реакцията на инвеститорите на интервюто на председателя на Фед Джей Пауъл, защото той не беше толкова агресивен в прогнозата си за повишаването на лихвите въпреки силния доклад за заетостта в САЩ от миналия петък.

По отношение на другите движения – корейският вон се понижи за четвърти пореден ден. Някои инвеститори все още имат притеснения свързани с предстоящите изказвания на членове на Фед и какво биха могли да кажат и колко агресивни ще са коментарите им. Днес индийската рупия се оттласна от рекордното дъно, а доходността по 10 годишните облигации нарасна след като централната банка повиши лихвите с 25 базисни пункта. Това беше очаквано от икономистите, но по-важното е, че беше оставена възможност за още повишения, защото базовата инфлация в страната продължава да се движи доста над целта от 2 до 6%.

В Япония имаше значително движение при акциите на Nintendo и SoftBank, които се сринаха при отварянето на борсата в Токио след като отчетоха слаби резултати. Те бяха толкова лоши, че основателят на SoftBank Масайоши Сон отказа да присъства на отчета за печалбите.

От Хонконг, Анабел Друлърс, Блумбърг.