Танген: САЩ обичат да влизат в такива модели преди срещи с Китай

Айнар Танген, старши сътрудник в Института Тайхе

18:30 | 7 февруари 2023
Преводач: Петя Кушева

Антъни Блинкен трябваше да бъде в Пекин, но отложи визитата си за неопределено време.  Какви според Вас са последиците от отлагането на това пътуване, ако има такива?

Трябва да проследим събитията. Още в края на ноември станаха много положителни неща.  Цигун написа есе, преди да стане министър на външните работи и говореше за обмена между хората, казваше колко харесва Америка.

Имаше среща между вицепремиера Лю и Йелън през януари. Нещата изглеждаха много оптимистични.

Но седмица преди тази среща, изведнъж се появиха много неща, които Китай не хареса.  Спряха фабрика за царевица за седемстотин милиона долара в Гранд Форкс, Мичиган. Поставиха пет високотехнологични компании, включително Huawei, в черен списък, както за инвестиции, така и за технологии.

Накараха американски генерал да каже, че ще има война през 2025 г.  И имаше посещения в Япония и Южна Корея в опит да се повиши популярността. 

Това е част от модел, в който САЩ обичат да влизат преди срещи с Китай. Често използват тези въпроси, за да определят дневния ред, да поставят Китай на заден план и основно да изглеждат много силни за вътрешната публика. Но на този етап мисля, че Китай осъзнава един такъв модел.

Едно нещо, което хората трябва да забележат е, че не е имало официална покана за Блинкен. Той беше казал на всички, че е идва на 4-ти и 5-ти февруари. Но не е имал покана.

Така че това може да е причината за раздухване на цялата история с балона.