Президентът на Чехия: Трябва да притискаме Русия да спазва международното право

Петър Павел, новоизбран президент на Чешката република

17:30 | 6 февруари 2023
Преводач: Мария Попова

Украйна може да победи Русия на украинска земя. Това означава да изтласка руските сили извън Украйна и да възстанови териториалната цялост и пълния суверенитет на Украйна. Убеден съм, че с нашата подкрепа тази  цел е постижима. Ние трябва да се стремим да постигнем тази цел, защото това е въпрос на принципи.

Казвате, че е въпрос на принципи, а Украйна казва, че е и въпрос на оръжия. Явно дебатът за отбранителни и нападателни  оръжия се реши с танковете, но сега се заговори за изтребителите. Според вас, дали това е добра идея?

Обсъждаме предоставянето на различни типове модерни оръжия на Украйна от началото на войната. Преди година се водеше разгорещен дебат дали да се дадат на Украйна бронирани машини, танкове и ракетни установки.

Сега всичко това е нормално, ние го разглеждаме като обикновен въпрос на необходимост. Дебатът около изтребителите е много емоционален, а аз не смятам, че трябва да поставяме каквито и да е ограничения за нашето оборудване освен за единственото изключение – ядрените оръжия и прякото участие на въоръжени сили на НАТО.

Но когато става дума за материално, финансово и друго подпомагане на Украйна то е единствено изпълнение на принципа да запазим Украйна цяла и да не позволяваме на Русия да успее.

И все пак, онзи ден Владимир Путин повтори вече станалата стандартна реплика, че колкото повече танкове и оръжия изпращате, това ще ескалира, а държава, разполагаща с ядрени оръжия не може да загуби войната дори и само заради заплахата, която представлява. Какъв е вашият отговор? Дали това е блъф, или трябва да се приема сериозно? Казвате, че не трябва да има ограничения за изпращаните оръжия, но той изпраща сигнал в кой момент може да има сериозен отговор от Русия.

В руската стратегия има един принцип и той е: „Ескалирай, за да деескалираш.“

Виждали сме Русия да повишава напрежението доста често, да провокира страховете на западните  демократични държави, така че да им попречи да продължат с подкрепата за Украйна.

Убеден съм, че не трябва да се плашим твърде много от руската ескалация. Трябва да останем твърди и да продължим да притискаме Русия да спазва нормите на международното право.