Trafigura: 400 танкери тръгват към сенчестия флот за руските потоци

Бел Лъкок, съдиректор Търговия с петрол, Trafigura

14:04 | 6 февруари 2023
Преводач: Силвия Грозева

Какво забелязахте вече като товари преди да влезе в сила забраната?

Вашата колежка Наталия го обясни много добре. Дизелът e най-важният днес. В неделя, 5 февруари в сила влиза новата забрана. Сега в Европа е петък вечер и още нямаме подробности как ще действа забраната от неделя нататък. Не знаем каква ще бъде цената. Не знаем точно какви са правилата.

Така че ще говоря само на база спекулации. Макар че имаме доста добри индикатори какво може да стане.

Наталия правилно каза, че през януари Европа все още получаваше от Русия по половин милион барела на ден дизел.

Това трябва да спре през февруари. Ние смятаме, че вероятно преди да намалее ще има преходен период. Но през март в Европа няма да идва повече руски дизел.

Мисля, че споменаването на близкоизточните рафинерии е правилно. Китай определено също произвежда. Но говорим за рестарт на икономиката там и ще видим колко свободен капацитет ще имат, когато Европа поиска да внася през март и април, както и за европейското лято.

Какво ще направи Русия с този продукт? Няма да си затвори рафинериите, разбира се. Те ще искат да продължават да печелят с това, което произвеждат, нали? Къде ще отиде? Какво забелязвате като кораби и флотите? Как светът се позиционира за тази голяма промяна?

Много е важно, защото едно време при Иран и Венецуела имаше сравнително малко сенчест флот, който пробиваше санкциите.

Сега руските потоци са съвсем други. Те са огромни.

Доста добре беше обявено, че се задават промени, още отпреди 4-5 месеца.

И забелязваме как се изграждаше новия сенчест флот в много по-голям мащаб.

Смятаме, че има около 400 танкери, които превозват около 20% от световния суров петрол. Те са пренасочени от основните услуги, да ги наречем така, към сенчести операции, главно с Русия.

Същото става и при продуктите. От около 200 танкери, превозващи петролни продукти, което е към 7% от пазара, са пренасочени към този бизнес.

Може в началото да се справят. Но да не забравяме, че става дума от бизнес с къси преходи, защото Русия е само на 3-4 дни от редица европейски пристанища, до много дълги рейсове с кораби, предназначени за къси преходи.

Проблемът тук е, че те ще пътуват много по-дълго. Средният разход за тон-миля расте и това създава доста голям проблем.

Първите дни ще бъде добре, но с напредване на времето, в близките месеци вероятно ще се появи недостиг на танкери за превоз на петролни продукти.

Къде ще отидат те, питате. На същите места, както говорим в последните няколко месеца.

Както каза Наталия, хората работят, преработват и смесват.

Доста хора мислят как биха могли да го направят без руския петрол.

Но става дума за големи обеми, които трябва да намерят нови пристанища. И в началото ще мине, но после вероятно ще има трудности на пазара на петролни продукти.