Бейли: Не казвам, че няма да има повече повишения

Андрю Бейли, управител на Английската централна банка

13:47 | 6 февруари 2023
Преводач: Петя Кушева

Наближава ли краят на затягането?

От съобщението, което направихме днес, ще видите, че имаме увеличение с още 50 базисни пункта, но ще следваме доказателствата, когато се появят. Затова премахнахме предната формулировка, която гласеше, че ако нещата се развиват така, както смятаме, че ще се развият, тогава ще има повече повишения.

Но аз не казвам, че няма да има повече повишения. Нека бъдем много ясни по този въпрос, защото честно казано това е твърде несигурно в момента.

Какво би ви накарало да не повишавате лихвите?

Две неща. Ако пътят на инфлацията се развие така, както предвижда нашата централна прогноза, това би било много окуражаващо, защото ще има доста бърз спад, който ще бъде устойчив.

Но трябва да има и още нещо, което отразява несигурността, в която се намираме. Рисковете, които наблюдаваме и фактът, че сме свидетели на превишаване на това, което бих могъл да нарека по-скоро вътрешна инфлация и включително темповете на договаряне на заплатите, което наблюдаваме много внимателно. Има някои признаци, че споразуменията за заплатите се понижават и проучването показва, че те могат и да останат така и занапред, но трябва да видим тези доказателства.

Но засега, ако погледнем заплатите в частните компании, те се увеличават. Защо?

Ами, имаме много свит пазар на труда. Това наистина е един от нерешените въпроси и факти: работната сила намаля.

И аз обикалям  страната с нашите регионални агенти. Това е първото нещо, което фирмите искат да съобщят. Сега те казват още, че откриват очевидно намаляване на търсенето. Всъщност те се опитват да коригират часовете, които хората работят, за да не да губят работна ръка. Те ми казват, че е било толкова трудно да се наемат хора и аз очаквам да продължи да бъде трудно да се наемат хора заради намалялата работна сила. Те искат да задържат тези хора. Положили са много усилия, за да ги привлекат и искат да ги задържат.

Г-н управител, увеличението на заплатите в публичния сектор влияе ли на частния?

Разглеждаме заплатите като цяло. Важно е да се прави така. Разглеждаме като цяло натиска на заплатите върху икономиката. Няма да коментирам заплатите в публичния сектор в момента. Но очевидно съм загрижен за икономиката като цяло.