Защо може да предстои ново силно застудяване

Джоузефин Фокъл, Bloomberg

14:30 | 3 февруари 2023
Преводач: Петя Кушева

 

Около 6 пъти на десетилетие в Северното полукълбо става едно от най-екстремните метеорологични събития и метеоролозите започнаха да говорят отново за едно от тях.

Внезапното стратосферно затопляне описва ситуация на бързо затопляне високо над земната повърхност, което кара циркулацията на ветровете, известна като полярен вихър, да се разпадне.

Стратосферата е слой на атмосферата на около 10 до 50 км над земята - вероятно сте били в долните й части, когато сте летели със самолет.

Тъй като е много високо, затоплянето, което се случва подобни събития не се усеща на Земята, дори и полярните стратосферни температури да се повишават до 50 градуса по Целзий само за няколко дни.

Вместо това студеният въздух се спуска много бързо, което може да доведе до промени във времето на повърхността и да причини екстремни вълни на минусови температури и снежни бури.

През 2018 г. т.нар. Звяр от Изтока в Обединеното кралство беше причинен от стратосферно затопляне и уби 10 души.

Меките температури тази зима в Европа облекчават натиска върху енергийната криза на континента, но внезапно стратосферно затопляне може да доведе до продължително застудяване в Европа и да погълне запасите от газ.

Синоптиците следят внимателно вероятността от внезапно стратосферното затопляне, което ще предизвика вълнообразни ефекти през февруари.

Основното притеснение е, че това може донесе студ в Северното полукълбо - например в Европа, Северна Америка или Азия.