Ryanair: Контролът на въздушния трафик изостава

Нийл Сорахан, финансов директор на Ryanair Holdings

16:46 | 31 януари 2023
Преводач: Силвия Грозева

Уцелихте в десетката като споменахте ръководителите на полети. 
Летищата значително се подобриха. Миналото лято направиха лош старт, всички го разбрахме, но нещата чувствително се подобриха в пика на лятото. В срочната ваканция се справиха доста добре, също и за Коледа.
Контролът на въздушния трафик за съжаление продължава да изостава. Още имат проблеми с недостига на хора. Особено френските и германските ръководители на полети. Този сектор има нужда от радикална промяна. Едва ли ще я направят това лято. Но ние продължаваме да настояваме на ниво ЕС.
Бих очаквал летищата, с които говорим в момента, да осигурят адекватен брой служители и да нямат проблеми от това естество.
Остават ръководителите на полети, които ни тревожат за следващото лято.

Ние сме в много силна позиция. Имаме поръчки за 210 самолета, от които се надяваме да получим 124.
Целта ни е да ги увеличим броя на пътниците до 225 млн годишно до 2025г. Това е 50% ръст на капацитета отпреди ковид. Тогава бяха 149 млн.
При поръчките ни и с удължаване на лизинга на А320 до 2028г. имаме повече от достатъчен капацитет за постигане на целта си.
Растем силно в цяла Европа. Сега държим над 40% пазарен дял в Италия. Според мен може повече, особено след консолидацията на ITA с Lufthansa в следващите няколко месеца и години.
Ние сме номер едно в Полша, където имаме 40% от пазара. Държим 60% от пазара в Ирландия. Испания е огромен пазар и там от 21% увеличихме пазарния си дял на 23% Великобритания продължава да расте.
Ще виждате все повече самолети на Ryanair по летищата това лято.