Страховете на инвеститорите растат

Скарлет Фу, Bloomberg

15:58 | 31 януари 2023
Преводач: Мария Попова

Нова година, нови страхове! Инвеститорите се подготвят акциите отново да се понижат – може би под октомврийското дъно на S&P500. Притесненията около очакваната рецесията в печалбите се превърнаха в точно толкова важен двигател на движенията на цените, колкото и решението на Джей Пауъл и Фед на заседанието им през януари. Това показва последната анкета на Bloomberg сред професионални и непрофесионални инвеститори.

Повече от една трета от анкетираните считат, че американският пазар няма да достигне дъно преди втората половина на 2023. Почти същият процент смята, че това ще стане преди юли. Една пета анкетираните са оптимисти и смятат, че акциите вече се оттласкват от дъното. 

Толкова много зависи от инфлацията! Девет от десет анкетирани мислят, че инфлацията ще продължи да се понижава, но все още ще бъде над целта на Фед от 2%. Въпросът е: как компаниите се справят с комбинацията от упорита инфлация и забавяне в икономиката? С колко още могат да повишат цените за крайния потребител? Колко от маржовете на печалбата си ще жертват? Ще орежат ли още работни места като големите технологични фирми? През тази седмица, Apple, Meta и GM са сред тези, които ще отчетат печалбите си и ще споделят прогнозите си. Това ще зададе очакванията до края на годината и ще определи нагласите.

Докато няма повече яснота от компаниите и  от Фед, по-голямата част от анкетираните казват, че ще задържат вместо да купуват или продават наличните си позиции в американски акции.