Бионсе с концерт за $24 млн. в Дубай

Зайнаб Фатах, Bloomberg

11:53 | 25 януари 2023
Обновен: 12:20 | 25 януари 2023
Преводач: Мария Попова

Бионсе пя пред публика на живо за първи път от години насам. Концертът ѝ в Дубай откри един от най-невероятните в архитектурно отношение хотели в града.

Нейното откриване на Atlantis The Royal е струвало 24 милиона долара.

Фойерверките осветиха небето над изкуствения остров в Дубай. Хотелът има почти 800 стаи и ще отвори за всички клиенти на 10 февруари. Той разполага със 17 бара и ресторанта, 90 басейна, фитнеси, спа салони и много други удобства, които да привлекат богатите туристи.

Собствениците са обявили цена на ден от 1000 до 100 000 за най-луксозните апартаменти. Първият Atlantis в Дубай беше открит от Кайли Миноуг, но купонът през ноември 2008 беше последван два месеца по-късно от срива в имотите и дълговата криза, които едва не тласнаха Дубай към банкрут.

Сега, вторият хотел на Kerzner International се открива с въпроса дали това не е върхът за пазара на имоти в Дубай. Анализаторите не смятат така. Те казват, че Дубай е излязъл от пандемията с най-големия бум в луксозните имоти. Той беше подкрепен от притока на новодошли – от руснаци, които искат да предпазят богатствата си до криптомилионери и банкери бягащи от строгата карантина в Азия.

Освен това, властите взеха мерки, за да не се повтори ерата на спекулации, която съсипа имотния пазар през 2008. Държавните компании преструктурираха милиарди долари дълг, а приходите от първичните публични предлагания на държавни компании осигуряват на града буфер за трудни времена.

Миналата година Дубай въведе редица реформи относно социалните ограничения и либерализира визовите закони. Целта е да се привлекат и задържат като граждани чужденци, които са важни за икономиката.