Великобритания готова да прибегне до резерва на въглищни електроцентрали

Рейчъл Морисън, Bloomberg

20:35 | 24 януари 2023
Преводач: Петя Кушева

Обединеното кралство използват въглищни електроцентрали, които върна в експлоатация. Колко време още можем да разчитаме на тези сравнително стари технологии, за да поддържаме осветлението?

Този резерв от въглища е само за тази зима. След това Обединеното кралство обеща да се отърве от въглищата до 2024 г. Така че той се ползва само ако имаме нужда. В понеделник вечерта националната енергопреносна мрежа прецени, че ще има нужда от него.

Изглежда после тези тецове няма да бъдат необходими. Но сега са леко затоплени. Готови са, ако се наложи още утре да се включат. В момента май нямаме нужда от тях. Но те са там. И това е своеобразен резервен план, застрахователната полица, ако нямаме достатъчно запаси, а ние плащаме, за ги поддържаме.

Все още не сме ги използвали, но може да ни потрябват още преди края на зимата.

Рейчъл, от друга страна някои къщи са стари и вътре духа. Има ли държавна подкрепа за ремонт и по-добра изолация, обновяване на котли, печки, да направят нещата смарт, така че да използват по-малко енергия, като това би била следващата стъпка в по-дългосрочен план?

Да. Обединеното кралство има лошо изолирани жилища, стар жилищен фонд и правителството се опитва да направи нещо. Опитваха няколко пъти да пуснат схеми за енергийна ефективност, но не дадоха резултат. Търсенето им беше малко.

Сега има нов тласък в тази посока. Ако имате дом, който не губи енергия, тогава сметките ви ще бъдат по-ниски. Така че има смисъл. Но обикновено хората се спират пред първоначалните разходи за допълнителна изолация или слънчеви панели и други. Но очакваме правителството да ускори нещата. То е под натиск от всички страни, за да реализира бързо тази програма.