Великобритания призова хората да намалят потреблението на електроенергия

Рейчъл Морисън, Bloomberg

20:30 | 24 януари 2023
Преводач: Петя Кушева

Тук, в Обединеното кралство бе много мразовито в понеделник сутрин, но проблемът бе вечерта. Това е картата на цяла Европа. Както можете да видите повечето от  континента е доста тъмно син.

Със сигурност имаме трудности с сравнително кратко, но доста силно застудяване на целия континент. Затова нека видим как Великобритания реагира в понеделник вечер.

За първи път редица клиенти на някои от водещите енергийни компании бяха помолени да излкючат съдомиялни и перални за определен период от време, за да пестят енергия. Също така разбирам, че ще запалим и въглищните централи. Нека получим повече подробности за това, което става. Рейчъл Морисън, която ръководи екипа, следящ европейския газ и електроенергия в Европа е в студиото. Какво прави Обединеното кралство? Навън е студено. Знаехме, че това ще стане. Какъв е планът?

Националната мрежа установи, че в понеделник вечер ще има претоварване, тъй като няма много вятърни генератори в понеделник и вторник. Заради недостига можете или да увеличите предлагането, или да се намали търсенето. Един от инструментите, с които те бяха готови за тази зима, беше да помолят домакинствата да използват по-малко енергия. Така че това е в сила от понеделник вечер. И това е за първи път. Не е за всички.

Това са клиенти, които са приели предложението на техния доставчик на енергия и ще получат отстъпка за това, че не използват енергия вечерта, когато настъпи критичния момент.

Един анализатор каза, че можете да спестите дванадесет паунда, като не използвате фурната си вечерта по това време. Ако можете да хапнете сандвич или салата вечерта, тогава можете да спестите 12 паунда.

Рейчъл, чудя се дали това е успешно, дали това ще се превърне в работещ модел? И можем ли да кажем, че Великобритания може да управлява кризата и не е толкова зле?

Да, това ще продължава до края на март. Но най-важното е да се накарат хората да свикнат с идеята, че в бъдеще трябва да мислим по-внимателно за използването на енергия и също така ще я свързваме с времето, когато тя е скъпа. Когато няма много вятър и няма много електроенергия, използвайте по-малко и можете да спестите пари. Така че, когато все повече хора имат електрически превозни средства и електрифицират различни неща в домовете си, те ще започнат да мислят за това повече.