Qualcomm: Ние силно сме ангажирани с автомобилната индустрия

Кристиано Амон, директор на Qualcomm

07:27 | 20 януари 2023
Преводач: Силвия Грозева

Казахте го, опитвате се да се разрастнете извън света на смартфоните. Кои индустрии според вас ще бъдат лидерите след 5г, ако не са смартфоните? По отношение на продажбите на чипове.

Добър въпрос. Смартфоните. Пазарът на телефони е най-големия пазар на потребителска техника в момента. Технологията на смартфоните обаче се пренася към всичко около нас.

Всичко става умно и свързано. Затова има много големи възможности в това, което наричаме индустриален интернет на нещата. Дигиталната трансформация на предприятията, особено след като компютрите започнат да се насочват от центровете за данни към периферията.

Това е добра възможност.

Разбира се, ние силно сме ангажирани с автомобилната индустрия. Много се вълнуваме от технологичната трансформация там. Нейната електрификация и дигитализация. Смятаме, че това ще бъде голяма част от бизнеса в бъдеще.

Колко пряко работите с автопроизводителите, вместо с посредиците, които традиционно са в много изгодна позиция?

Обичам да говоря за това, чудесен въпрос. В последните 2г на недостиг на полупроводници научихме едно, че чеповете са много важни.

Процесът на трансформация на автоиндустрията накара производителите на оригинални части да разберат, че трябва да имат директна връзка с доставчика на технологията.

Все още обаче много пъти доставяме нашата технология на доставчиците от първо ниво и те остават с много важна роля. Но производителите на оригинални части сега разбраха и искат да участват в технологията, която влиза в колата. Защото колата се превръща в свързан компютър на колела. И тези отношения стават все по-силни.