Европа ще иска тестове от пристигащите от Китай

Джон Лю, Bloomberg Пекин

12:00 | 4 януари 2023
Обновен: 12:36 | 4 януари 2023
Преводач: Силвия Грозева

Кажете ни какъв е отговорът на Пекин на многобройните ограничения за пътуване от различни страни? Тази реакция показва, че ковид остава политически чувствителна тема.

Определено. Правителството в Пекин трябва да покаже, че защитава китайски престиж и правата на китайските граждани да пътуват в чужбина. Казаха, че ще въведат ответни мерки на тези, които според тях са прекалени или неприемливи и които смятат, че са били въведени по чисто политически причини.

Очевидно с вълната инфекции тук, препълнените болници и растящия брой смъртни случаи, правителството трябва да предприеме някакви стъпки, с които да покаже, че помага на китайските граждани да се справят с всичко, което става.

До каква степен китайските граждани се интересуват от всички тези дипломатически реакции след като виждат, че у дома смъртните случаи растат. Кажете ни колко е зле положението?

Абсолютният брой смъртни случаи в Китай заради ковид е ужасяващ. Заетостта на погребалните бюра например, където вече има такива опашки, че не е за вярване.

Ние съобщихме, че телата на починалите чакат у дома до 5 дни преди да бъдат взети от крематориума или от погребалното бюро.

Съобщихме, че има дълги опашки и хората чакат от 3ч сутринта пред крематориума, за да получат номер, който се раздава едва по обед. За съжаление има голямо натоварване на погребалните бюра и крематориумите.

Тези неща не се отразяват в официалните данни, поради което в САЩ, Европа и други страни се притесняват.

Това се вижда и в социалните медии. Не можем да живеем в локдаун, а сега не можем да си позволим и да умрем. Толкова е трагично. Как правителството се справи с политиката на нулев ковид и сега с това рязко отваряне. Ще има ли последствия за ръководството на страната?

Зависи. В момента абсолютният брой на починалите е доста голям, но като процент от населението на Китай все още е сравнително малък. Голямата част от хората, които са били заразени с ковид тук, в Пекин и други места в Китай, го карат сравнително леко. Повечето много бързо се възстановяват.

Вече започнахме да забелязваме в икономическите данни от Пекин, Шанхай, Ченджо, където е заводът за айфони, че хората се връщат на работа. Икономиката се събужда.

Ако съберем многобройните смъртни случаи с наистина мощния икономически отскок, става ясно, че хората виждат светло бъдеще, по-добри перспективи за работа и бизнес.

Тези неща може да компенсират ситуацията и правителството да намери модел в следващите няколко месеца.