Не оставяйте подаръчните ваучери да изтекат

Тим Стеновец, Bloomberg

14:28 | 29 декември 2022
Преводач: Петя Кушева

Чувате го всяка година около празниците, когато сте на лов да търсите подаръци в последния момент. "Просто им подарете ваучер“, казват хората.  И много хора го правят. Потребителите тук, в САЩ са готови да похарчат 28,6 млрд. долара за подаръчни карти през този празничен сезон. Страхотно! Кой не обича подаръчна карта?

Но ето: милиарди долари, изхарчени за тези карти просто си седят неизползвани. И ако не похарчите тези пари, вие просто ги подарявате на компанията без да получавате нищо в замяна. Zilch. Nada. 

Почти половината от възрастните в САЩ имат неизползвани подаръни карти, ваучери или кредити от магазини. Средната им стойност е около 175 USD. Това сочат данните от проучване на CreditCards.com.

Всъщност има финансов термин за неизползвани подаръчни карти или пари от програми за лоялност. Нарича се „трошене на пари“.

Starbucks твърди, че има приходи от 181 млн. от „трошене на пари“ през фискалната 2021 г. Това е повече от около 145 млн. за предходната година.

Вижте, това е само малък процент от печалбата от приходи на Starbucks. Става дума за по-малко от 1% от продажбите през 2021 г. и 4,3% от нетната печалба преди отчитане на данъците. Въпреки това компанията се е оказала цел на подадена жалба от група профсъюзи, които твърдят, че оповестяването на информация за неизползван кредит на Starbucks е неадекватно за инвеститорите. Говорител на Starbucks отказа да коментира „трошенето на пари“ извън годишния доклад на компанията.

Друга причина да похарчите парите от картата за подарък по-рано, отколкото по-късно е инфлацията. Цените продължават да се покачват, така че има голяма вероятност колкото по-дълго чакате каквото и да купите с тази карта за подарък да стане още по-скъпо. Така че не позволявайте тази карта да си остане прахосана. В края на краищата, тя е по-добра от грозен пуловер.