Рубини: Британската икономика е по-зле от другите заради Brexit

Нуриел Рубини, председател и директор на Roubini Macro Associates

16:47 | 9 декември 2022
Преводач: Петя Кушева

Какво забелязвате в Лондон? По време на паузата казахте, че обичате Лондон? В какво ще се превърне във финансов аспект?

Обичам Лондон. Но нека го кажем така. На първо място, Обединеното кралство вече се намира в тежка стагфлация, двуцифрена инфлация, и дори Английската централна банка очаква поне пет последователни тримесечия на отрицателен икономически растеж.

На второ място, по-зле е от еврозоната, защото имаше самонанесена рана от Брекзит, който намали предлагането на работна ръка. Ограничи търговията в много отношения. Отслаби ролята на Сити като голям световен финансов център, намалява потенциалния растеж и увеличава производствените разходи. Фактът, че Обединеното кралство, относително погледнато, се справя дори по-зле от Еврозоната, Европа или Съединените щати, определено е от феномена Брекзит.

Могат ли да въведат регулация или стимули, без да харчат твърде много, както през последните няколко месеца, за да обърнат някои от негативните последици върху икономиката?

Ами, говори се, че ще стане като Сингапур, намалявайки регулирането или намаляване на данъците, намаляване на държавните разходи. Първо, сравнението е погрешно, защото Сингапур е държава с високи данъци и високи разходи, висока степен на регулиране, каквато би трябвало да бъде. Смятаме, че не Сингапур, а Хонконг. Но никой не искате да го сравнявате с днешния Хонконг.

Второ, мисля, че идеята да се намалят регулациите е напълно пресилена. Ако искате да имате достъп дори и до зоната за свободна търговия, да не говорим за порив за навлизане в европейския пазар, трябва да поддържате същото регулиране. А идеята, че ще намалят масово държавните разходи, за да намалят данъците, също е пресилена. Това няма да се случи. Ако не друго, те трябва да повишат данъците в момента, като се има предвид размерът на правителствените разходи.

Какво бихте направили Вие?

Бих казал, че точно сега, за съжаление, Обединеното кралство се намира в ситуация на нисък растеж. Добре е да се избегне разхлабената фискална политика, която ще доведе до напрежение при пенсионните фондове. Рисковано е. Напоследък за около месец Обединеното кралство се оценяваше като развиващите се пазари, където фискалните стимули водят до по-слаба валута и много по-високи лихвени проценти. Всъщност финансовата нестабилност затруднява Обединеното кралство.