Путин направи страхотна сделка за Бут

Марк Еспър, бивш министър на отбраната на САЩ

16:45 | 9 декември 2022
Преводач: Мария Попова

Мнозина изразяват съмнение и поставят под въпрос това решение, особено защото, така да се каже, изоставихме морски пехотинец, а освободихме много опасен търговец на оръжия. Какво мислите вие? Прави ли са хората да поставят решението под въпрос? Или то е правилно.

Прав сте в много отношения. Много сме щастливи, че Бритни Грайнър се връща удома, щастлив съм за нейното семейство. Но съм много разочарован заради Пол Уейлън и неговото семейство. Той е бивш морски пехотинец, а беше изоставен.

Владимир Путин направи страхотна сделка, получи известен международен търговец на оръжие, осъден престъпник, който е заговорничил за убийството на американци.

Трябва да научим малко повече, за това какво се е случило и защо Пол Уейлън остана в Русия. За мен, по-важният въпрос е защо Путин сключи тази сделка в този момент?

Каква е ползата за него? Явно е видял, че сега е подходящо да предложи сделката, но дали това е демонстрация на добра воля преди празниците? Или осъденият Бут ще му помогне да получи оръжията, от които отчаяно се нуждае, за да продължи войната в Украйна? Не знам, но и тук трябва да поровим по-надълбоко.

Много интересно предположение, не бях се сетил за това. Защото Бут е бил много успешен търговец на оръжие и е доставял оръжие на много места, където не би трябвало да се доставят оръжия. Затова и беше в затвора в Съединените щати. Дали той би могъл да повлияе драстично върху достъпа на Путин до оръжия, защото се говори, че те не му достигат?

Може би. Знаем, че на Владимир Путин не му достигат хора, материали, амуниции и оръжия и ако Виктор Бут има подходящите умения и връзки, за да ги получи от други държави като Северна Корея, Иран и други, то това може да подкрепи тактическите планове за Украйна.

Но ние не знаем това. По тази причина искам да науча защо се сключва тази сделка сега. Струва си да се порови, може някои неща свързани с общата стратегия на Путин да намерят своето обяснение.